Voedingstips
- Voor veel informatie over voeding: Voedingstesten.nl.
- Kook pasta niet te lang. Hoe zachter
de pasta hoe gemakkelijker deze wordt afgebroken tot veel
glucose. Beter is minder gaar, waardoor er een geleidelijker
toevoer van glucose in het bloed plaatsvindt.
- Na training is voeding een van de belangrijkste
factoren waarmee we invloed kunnen uitoefenen op het prestatievermogen.
- Verwijder eerst zoveel mogelijk vet
van het vlees voordat je gaat bakken. Het beste kan je in
olijfolie bakken, omdat deze veel minder verzadigde vetzuren
bevat.
- Groenten en fruit bevatten enorm veel
vitamines, mineralen en vezels.
- Brood, aardappelen, pasta en rijst
bevatten niet veel vet.
- Hoe donkerder het brood, hoe meer ijzer het bevat.
- Hierbij een overzicht waaruit een
gezonde voeding voor volwassen minstens moet bestaan:
5 sneetjes brood met boter en beleg.
|
1 kaasbeleg. |
1 vleeswaren beleg. |
1 portie aardappelen, rijst of pasta. |
1 portie groente (200 gram). |
2 stuks fruit. |
2 Melkproducten (yoghurt, vla, melk). |
100 gram vlees of vis. |
Voldoende bak- en braadvet (eetlepel). |
Voldoende vocht (1,5 liter). |
-
Gebruik voldoende calorieën:
Calorieverbruik.
- Gebruik per week niet meer dan drie eieren. Dit
betreft vooral de dooier; met eiwit hoef je minder terughoudend te zijn.
- Het Voedingscentrum heeft de Jaarprijs Goede Voeding
2003 uitgereikt aan Campina voor het product Vifit 0ptimel vla. Deze vla bevat
geen vet en er is geen suiker toegevoegd. In 1999 ontving Optimel ook al de
Jaarprijs Goede Voeding.
- Drink minstens 1,5 liter vocht per dag. Koffie,
thee en alcoholische dranken (niet meer dan twee per dag)
mag je ook meetellen, ondanks dat je wat vaker naar de wc moet.
- Smeer boter dun op je brood.
- Natuurlijk houd je ook de dikte van het beleg in de gaten.
- Haal die vette snacks (koekjes,
snoep, gebak, chips) gewoon niet in huis.
- Kies voor gezonde tussendoortjes in plaats van vette snacks.
- Eet wat vaker vis. Vis bevat veel minder vet als
vlees. Bovendien is het vet voornamelijk onverzadigd.
- Streef er naar om elke dag twee stuks fruit en
twee ons groenten te gebruiken. Dit is wel een bekende tip; toch
maar herhaald.
- Diepvriesgroenten bevatten over het algemeen
niet veel minder vitaminen als verse groenten. Bij pot- en blikgroenten
is het vitaminegehalte wel wat minder.
- De maag kan ongeveer 1 liter vocht
en tussen de 60 en 80 gram koolhydraten per uur verwerken.
- Calciumrijk zijn (in willekeurige
volgorde): boerenkool, broccoli, postelein, noten, gedroogd
fruit, appelstroop, garnalen en mosselen.
- Het lichaam neemt uit gekookte groenten gemakkelijker
voedingsstoffen op als uit rauwkost. Wel is het zo dat bij het koken ook voedingsstoffen
verloren gaan.
- In Nederland wordt te veel vet en te
weinig groenten en fruit gegeten. Veel mensen denken echter
gezond te eten.
- Het calorieverbruik is na 1km hardlopen
ongeveer gelijk aan het lichaamsgewicht. Dus
iemand van 65 kg verbruikt ± 65 calorieën. Het
is bovendien onafhankelijk van de snelheid
waarin gelopen wordt.
-
3500 calorie is 1 pond lichaamsgewicht.
- Een beetje alcohol voor de avond voor een
wedstrijd vermindert het vermogen om in warm weer
te lopen.
-
Koffie is goed voor sporters, vooral voor
hardlopers. Cafeïne verhoogt de prestatie
aanzienlijk. Het stimuleert de vetverbranding.
Tegen het einde van een duurtraining was de
vetverbranding 31% hoger dan zonder cafeïne.
-
Over het algemeen zijn dierlijke
vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd.
-
Het bovenstaande telt bijvoorbeeld niet voor visvetten:
deze zijn betrekkelijk rijk aan onverzadigde vetten.
-
Vetzuren zijn van essentieel belang voor het lichaam.
Gebruik daarom genoeg vet.
- Cafeïne stimuleert het centrale
zenuwstelsel en laat het stimulerende epinephrine
los, de natuurlijke vorm van adrenaline.
-
Hoe rijper een banaan is hoe meer enkelvoudige koolhydraten
(mono- en disachariden) deze bevat. Hierdoor is een rijpe banaan
een snelle energieleverancier. Een nog groene banaan bevat veel
meer samengestelde koolhydraten (polysachariden).
-
De hoeveelheid energie in een gram vet (9 kcal)
is ruim twee maal zoveel als in een gram koolhydraat (4 kcal) of een gram eiwit (4 kcal).
- In ontbijtkoek zit weinig vet en veel
koolhydraten. Prima geschikt dus voor duursporters.
Voedingswaarde per 100 gram: vet: 1 gram, koolhydraten: 70 gram, eiwit 2.5 gram.
-
Koolhydraatstapeling. De maximale voorraad
koolhydraten bedraagt voor een man/vrouw van 70kg
ongeveer 600-700 gram (10g/kg lichaamsgewicht).
Een inname van koolhydraten van meer dan 700 gr
heeft dan ook geen effect op het vergroten van
deze energievoorraad. Door de
koolhydraatstapeling gaat het lichaam extra water
vasthouden (1-1,5 liter). Bij het verbruik van
deze koolhydraatvoorraad tijdens het hardlopen,
komt de extra watervoorraad vrij (zweten), wat
een gunstig effect heeft op de warmtehuishouding. Voor meer info: Koolhydraatstapeling
- Bij duursporters is vooral een
vitamine B1 en B2 tekort mogelijk, omdat het energieverbruik
hoog is. Vitamine B zorgt voor het volledig
benutten van de energie die vrijkomt bij de
afbraak van koolhydraten: bij elke 1000kcal
opgenomen door koolhydraten moet 0,5 mg B1 en 0,7mg
B2 worden opgenomen.
-
Voedingssupplementen kunnen een eenzijdige en
ongezonde voeding niet compenseren.
- Na afloop van een wedstrijd of zware training
eet je flink wat koolhydraten. Hoe eerder, hoe
beter dat is voor het herstel. Houd er ook
rekening mee, dat als je geen hongergevoel meer
hebt je lichaam toch niet voldoende heeft
gekregen. Neem daarom in de loop van de dag/avond
nog wat extra in de vorm van ontbijt(koek) etc.
of koolhydratendrank.
-
Na een langdurige inspanning geen trek?
Dan toch proberen te eten voor de zo noodzakelijke aanvulling.
Door de langdurige inspanning wordt de
vetverbranding aangezet. Hierdoor ontstaan
afbraakproducten die het hongergevoel verminderen.
- Bij mensen met een gering vetpercentage betekent
een gewichtsafname bijna altijd een achteruitgang van de conditie,
omdat de spiermassa als energiebron wordt verbruikt.
-
Veel mensen hebben na het eten van een
koolhydraatrijke maaltijd (pasta, brood,
aardappel), na een uur of twee al weer een stevig
hongergevoel. Hoe komt dit ?
Doordat de hoeveelheid suiker in het bloedbaan
hoger is geworden neemt de productie van het
hormoon insuline toe. Hierdoor daalt de
suikerconcentratie. Wanneer deze te laag wordt
beginnen de hersenen weer om meer voedsel te
vragen. Hoe is dit te voorkomen?
Er zal in de koolhydraatrijke maaltijd meer proteïne
moeten worden verwerkt. Proteïne werkt in op de
afgifte van het hormoon glucagon. Dit hormoon
heeft het tegenovergestelde effect als insuline.
Glucagon zorgt er voor dat er meer koolhydraten
uit de lever vrijkomt voor het op peil houden
van het gehalte aan suiker. De beste koolhydraat:proteïne
(d.w.z. insuline:glucagon) verhouding is 4:3.
- Beperk het gebruik van energierijke
tussendoortjes als koek en snoep ('lege calorieën'),
omdat ze vrijwel geen vitamines en mineralen
bevatten.
-
In de lever en spieren ligt 300 tot
700 gram glycogeen opgeslagen. Deze voorraad is voldoende voor
ongeveer anderhalf uur intensieve inspanning. Het lichaam kan
maximaal 80 gram (320 kcal) koolhydraten per uur opnemen uit de
voeding. Mensen met grotere spiermassa kunnen wat meer opnemen.
Gebruik daarom tijdens langdurige inspanningen extra
koolhydraten (40 - 60 gram per uur) om de glycogeenvoorraad te
sparen. Gebruik daarbij ook voldoende vocht (500 - 750 ml per uur).
- Melk belemmert de opname van ijzer door het lichaam.
-
Veel stress? Eet dan voedsel dat weinig vet bevat, maar rijk aan eiwitten.
- Bij isotone sportdrank is de concentratie
hetzelfde als in het bloed. Isotone sportdranken
worden daarom het snelst door het lichaam
opgenomen en dus het meest geschikt als
sportdrank.