Koolhydraatstapeling
Koolhydraatstapeling gebruik je tijdens de voorbereiding van
fietstochten, waarbij de koolhydraatvoorraad (of
glycogeenvoorraad) in je spieren en lever grotendeels verbrand
gaat worden. Zeg maar fietstochten langer dan twee uur.
Hoe koolhydraten stapelen
-
Door middel van juiste training en voeding kan je de koolhydraatvoorraad (bijna
verdubbeling is mogelijk) vergroten. Een dag of vier voor de fietstocht doe je een snelle training. Deze dag (en
eventueel de dag daarvoor) eet je koolhydraatarm. Na
afloop van de snelle training zijn je koolhydraten wel zo'n beetje
opgebruikt.
-
Als je nu tot de fietstocht veel koolhydraatrijk en weinig eiwit en vet voedsel tot je neemt,
reageert het lichaam door extra veel koolhydraten in de
spieren op te slaan. Drink ook meer, omdat glycogeen
vocht vasthoudt (per gram glycogeen neem je drie ml water).
Veel succes!
Koolhydraatrijk voedsel
-
Koolhydraatrijk voedsel: pasta, rijst, aardappelen, fruit
(bananen!), brood, suiker, vruchtensappen, frisdrank, zoet
beleg, ontbijtkoek, muesli, energierepen.
Zie ook: Koolhydraatrijke voedingstabel.
Koolhydraatarm voedsel
Tips
-
Koolhydraten (zoals sportdranken) die tijdens de
inspanning worden ingenomen kunnen ook een belangrijke
aanvulling zijn voor de koolhydraatvoorraad. Gebruik ook niet te veel: de maag kan niet meer dan 60-80
gram koolhydraten per uur verwerken.
-
Een hoog vetgehalte van het bloed verminderd
het gebruik van koolhydraten als energiebron. Gebruik daarom de uren
voor een fietstochten geen vethoudende voedingsmiddelen.
-
Voor de invulling van de laatste we(e)k(en): Taperen
voor een fietstocht.
-
Voor meer tips: Wedstrijd en
toertocht voorbereiding.