ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Conditieverlies

Een tijdje niet fietsen betekent achteruitgang van conditie. De afname van het duurvermogen gaat langzamer als die kracht en snelheid. Wanneer je door een blessure niet kunt fietsen kan je het beste zo nu en dan een andere sport gaan doen, zoals wandelen, fitness of zwemmen om het verval te beperken.

Het conditieverval is afhankelijk van je dagelijkse bezigheden. Wanneer je iedere dag naar je werk fietst of als je zwaar lichamelijk werk verricht zal het verlies een stuk minder zijn. De vermindering van je conditie is uiteraard ook afhankelijk wat je de laatste training (of wielertocht) hebt gedaan. Bij een zware training ben je de eerste dagen nog aan herstellen (met Supercompensatie). Het conditieverlies treed dan pas op een paar dagen tot week na de laatste training.

Hieronder vier rekenmachines die een redelijk betrouwbare indicatie geven van het conditieverlies na 2 weken, 1 maand en een half jaar.

Rekenmachines

25 km

Huidige 25 km tijd:

2 weken 1 maand 1/2 jaar

50 km

Huidige 50 km tijd:

2 weken 1 maand 1/2 jaar

100 km

Huidige 100 km tijd:

2 weken 1 maand 1/2 jaar

200 km

Huidige 200 km tijd:

2 weken 1 maand 1/2 jaar

Conditietesten.nl

Voor verschillende sporttesten: Conditietesten.nl.

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site