ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Juiste fiets bandenspanning

Het is verstandig regelmatig de bandenspanning van je fiets te Controleren. De maximale druk staat vaak aangegeven op de zijkant van de band. Hoe harder de band is opgepompt hoe lager de rolweerstand. Echter een hard opgepompte band kan afhankelijk van het wegdek (grind, asfalt, straatstenen, ect) toch de snelheid doen verminderen doordat de band minder goed rolt over een oneffen wegdek. Een te slappe band komt de snelheid ook niet ten goede, ook is de kans op lekrijden een stuk groter en de slijtage neemt toe.

Juiste bandenspanning

De breedte van de fietsband, gewicht van de fietser, wegdek en weersomstandigheden zijn belangrijke factoren voor het bepalen van de juiste bandenspanning.

Gewicht van de fietser

Het lichaamsgewicht en eventueel bepakking is een belangrijke factor die nodig is voor het bepalen op de juiste bandendruk. Hoe zwaarder de fietser, hoe hoger de bandenspanning moet zijn.

Wegdek

Het type wegdek (grind, asfalt, straatstenen, zand) heeft ook veel invloed bij het bepalen van de juiste bandendruk. Bij mooi asfalt is een hoge bandenspanning de juiste keuze; bij kasseien een lagere.

Breedte fietsband

Hoe breder de band hoe minder druk er nodig is. Hieronder een tabel met een overzicht van geadviseerde bandendruk (in bar) per bandbreedte voor een fietser van 75 kg. Bij een andere lichaamsgewicht kan je 1 bar aftrekken/optellen per 10 kg.

Bandbreedte Bar
20 9
23 8
25 7
28 6
32 5
37 4.5

40

4
47 3.5
50 3
55 2.5
60 2

Weersomstandigheden

Laat je banden bij gladheid (ijs en ook regen) iets leeglopen voor het betere wegligging. De banden hebben zo meer grip op het wegdek, omdat het bandoppervlak iets groter is. Wel blijven oppassen!

Enkele tips

  • De maximale druk staat vaak aangegeven op de zijkant van de band.
  • Pomp de fietsband niet harder op dan de maximale druk. De band kan mogelijk van de velg loskomen.
  • Het beste kan je de achterband ietsje harder (ongeveer een halve bar) oppompen als de voorband, omdat het gewicht van de fietser wat meer rust op het achterwiel.
  • Gevoel is ook belangrijk. Ga in de loop van de tijd na welke bandenspanning het beste fietst.
  • Een lagere druk geeft meer grip op wegdek.
  • Buitenbanden hebben soms een teken (pijl) op de band om de rijrichting aan te geven.
  • Een tip voor racefietsers. Hoe breder de band hoe lager de rolweerstand. Dit komt omdat smallere banden meer worden ingedrukt dan bredere banden.
  • Voor nog veel meer tips om je snelheid verhogen: Tips voor meer snelheid.
  • Zie ook: Fietsbanden.
Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site