ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Fietsen met veel wind

Lange stukken tegen harde wind fietsen is vaak een stuk minder aangenaam. Je kunt je zelf kleiner maken. Een paar tandjes terugschakelen. Geen wapperende fietskleding dragen. Een groep kan in een waaier gaan rijden. En .... na een lang stuk met veel wind tegen is het heel plezierig om een stevige wind in de rug te hebben.

Juiste versnelling

Ga na bij welke versnelling je het prettigst fietst. Zoek een goede balans is tussen kracht en Trapfrequentie.

Houding

Maak je zelf zo klein mogelijk bij tegenwind. Probeer je armen langs je lichaam te houden. Zit ook rustig en ontspannen op je fiets. Vooral het bewegen van je bovenlichaam kost vrij veel energie.

Bandenspanning

Hoe harder een band is opgepompt hoe lager de rolweerstand. De maximale druk staat aangegeven op de zijkant van de band. Houdt er ook rekening mee dat een hard opgepompte band minder plezierig rijdt op een slecht wegdek. Zie ook: Bandenspanning.

Kleding

Bij wapperende fietskleding heb je veel meer luchtweerstand te overwinnen. Een Fietsbroek zit daarom ook strak en is glad.

Eerste stuk wind tegen

Wanneer je een langere fietstocht gaat maken, kan het beste het eerste stuk wind tegen fietsen en het laatste gedeelte wind mee.

Waaier rijden

Rijden in een groep en nog beter in een waaier bespaart je veel energie. Zie ook: Rijden in een groep.

Windvlagen

Laat je niet verrassen door plotselinge windvlagen.

Gevoelstemperatuur

Ook om rekening mee te houden is de Gevoelstemperatuur. Bij een krachtige wind en een buitentemperatuur van 10 graden Celsius is de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.

NK tegenwindfietsen

Nieuwe uitdaging? Eens per jaar is het NK tegenwindfietsen.

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site