ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Fietsgereedschap

Op deze pagina een overzicht van het belangrijkste fietsgereedschap. Hoe langer de arm van het gereedschap is hoe meer kracht er gezet kan worden. Voor verschillende soorten fietsgereedschap is een lichte en kleinere versie verkrijgbaar dat gemakkelijk kan worden meegenomen.

Bandenlichters

Zijn nodig bij het verwijderen van de Buitenband. Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: duurzaam licht kunststof, van ijzer/staal, extra breed en extra lang.

Tip

Koop gekleurde bandenlichters (blauw of geel), omdat je deze gemakkelijker kunt terugvinden.

Tip

Gebruik de bandenlichters niet bij het terugplaatsen van de buitenband. De binnenband kan zo lek raken.

Tip

Gebruik geen ijzeren/stalen bandenlichters als je zuinig bent op je velgen.

Parktool

Bandenlichters Parktool

Pro

Bandenlichters Pro

Fietspomp

Fietspompen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en soorten: minipomp, framepomp, pomp met luchtpatronen en de voetpomp. Koop een pomp die geschikt is voor al je (toekomstige) fietsen. Zorg er in ieder geval voor dat de pomp geschikt is voor het gewone Hollandse ventiel, Franse ventiel (racefiets) en autobandventiel (voor sommige mountainbikes). Koop ook een pomp met een drukmeter om te zien hoe hard de band is opgepompt.

Tip

Koop gelijk ook wat extra rubbertjes. Je pomp gaat tenslotte jaren mee.

Minipomp

Minipomp Topeak

Framepomp

Framepomp Zefal

Vloerpomp

Voetpomp SKS

Cranktrekker

Voor het demonteren van crankstellen (aan dit onderdeel zijn de pedalen gemonteerd) van de trapas. Verwijder eerst de borgmoer uit de crank. Draai hierna de cranktrekker stevig in het crankstel. Volgens draai je met een steeksleutel of dopsleutel de binnenste bout van de cranktrekker het crankstel geleidelijk van de trapas.

Pedaalsleutel

Nodig voor de demontage en montage van pedalen. Hoe langer de arm hoe meer kracht er gezet kan worden.

Cranktrekker

Cranktrekker Parktool

Pedaalsleutel

Pedaalsleutel Pro

Spaakspanner

Of spaaksleutel.
Voor het vermeerderen of verminderen van de spanning op de spaken. Meest gebruikte spaakmaten zijn: 3.2, 3.3, 3.5 / 13, 14, 15 gr.

Spaakspanner

Spaakspanner Pro

Spaaksleutel

Spaaksleutel Parktool

Kettingpons

Met een Kettingpons kan de fietsketting gedemonteerd worden door gedeeltelijk het pinnetje van een kettingschakel naar buiten te drukken. Ook montage van gaat met behulp van een kettingpons. Koop een kettingpons die geschikt is voor de meeste kettingen. Vaak zit bij een multi-tool ook een kettingpons.

Tip

Druk het pinnetje niet helemaal uit de schakel, omdat het erg lastig is deze weer terug te plaatsen.

Ketting Checker

Een versleten fietsketting schakelt slecht en veroorzaakt versnelde slijtage van de tand kransjes. Dit model (zie foto) van Parktool is ontworpen om nauwkeurig aan te geven wanneer een ketting het 0,75% en 1 % slijtage punt heeft bereikt. Bij dit punt raden de meeste kettingfabrikanten vervanging aan. Deze ketting checker is geschikt voor alle kettingen.

Gebruiksaanwijzing

Een Kettingchecker heeft twee meetzijden. Met de ene zijde kan het 0,75 % punt bepaalt worden. Met de andere zijde het 1 % punt. Plaats de ketting checker met beide punten in de ketting. Wanneer de checker goed past is de ketting voor 0,75% of 1 % (afhankelijk van de zijde) versleten. Als dat niet het geval is kan de ketting nog even mee.

Tip

Je kan hebt zelf veel invloed op de levensduur van een ketting. De slijtage van de ketting is afhankelijk het onderhoud, de fietsomstandigheden (zand en regen zijn slecht voor de ketting) en natuurlijk de kwaliteit. Bij verstandig onderhoud kan een ketting zeker 5000 km meegaan.

Kettingpons

Kettingpons Topeak

Kettingchecker

Ketting Checker Parktool

Cassetteafnemer en freewheelafnemer

De cassetteafnemer is het gereedschap met een stuk ketting en wordt daarom ook wel kettingzweep genoemd. Hiermee wordt de cassette tegengehouden bij het losdraaien van de sluitring. Met behulp van een freewheelafnemer (of freewheeldraaier) wordt de sluitring of de cassette van het wiel verwijderd. Er zijn verschillende soorten en maten freewheelafnemers.

Kettingreiniger

Het beste resultaat bereik je door de ketting van je fiets te demonteren en daarna grondig te reinigen. Voor een snelle en redelijk goede reiniging is een kettingreiniger heel bruikbaar.

Borstelsetje

Borstel setje speciaal voor het schoonmaken van de cassette.

Cassetteafnemer

Cassette demontage set Pro

Kettingreiniger

Kettingreiniger BBB

Borstel

Borstelsetje Pro

Conussleutels

Dit fietsgereedschap is platter dan de gewone steeksleutel. Met conussleutels stel de naven van de Wielen af. Meest gebruikte maten zijn:13, 14, 15 en 16mm.


Inbussleutels

Veel bouten van een fiets zijn inbusbouten. De meest gebruikte maten (voor onderweg) zijn: 4 en 5 en 8 mm.

Conussleutel

Conussleutels Pro

Inbussleutels

Inbussleutels

Steeksleutels

Nodig voor de demontage en montage van bouten. Voor fietsonderhoud zijn nodig: 8 en 10 mm.

Ringsleutels

Nodig voor de demontage en montage van bouten. Voordeel boven steeksleutels is dat het grip op de bout beter is. Nadeel is dat niet iedere bout bereikbaar is.

Trapassleutel

Voor het demonteren van de trapas. Er zijn verschillende soorten trapassleutels, omdat er ook diversen type trapassen zijn.

Kabelkniptang

Speciale kniptang om fietskabels door te knippen. Kop is van gehard staal.

Tip

Heel nuttig gereedschap, ondanks dat het misschien niet zo vaak wordt gebruikt.

Trapassleutel

Trapassleutel Pro

Kabelkniptang

Kabelkniptang Pro

Multitools

Multifunctioneel fietsgereedschap setje dat de belangrijkste gereedschappen bevat bij pech onderweg. Afhankelijk van het type bevat het:

  • Imbussleutels.
  • Schroevendraaiers.
  • Dopsleutels.
  • Ringsleutels.
  • Kettingponsje.
  • Spaakspanner.
  • Bandlichters.
  • Ook handig is een opberghoesje.

Gereedschapsbidon

Handig voor onderweg. De bidon op de foto heeft een inhoud van 500 ml. Er is ook een bidon met een inhoud van 750 ml verkrijgbaar. Natuurlijk kan je ook gewoon een oude drinkbidon nemen.

Multitools Topeak

Multitools Topeak

Multitools Pro

Multitools Pro

Gereedschapsbidon

Gereedschapsbidon

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site