GPS is de afkorting voor Global Positioning System. Het systeem werkt met behulp van 24 satellieten die rond de aarde cirkelen. Om te bepalen waar je bent heeft een GPS ontvanger de gegevens nodig van 3 (of voor een exacter resultaat: 4) satellieten.
Het een GPS systeem is het onder andere mogelijk je fietssnelheid, je gemiddelde snelheid, je maximum snelheid, afstand en calorieverbruik te meten. Ook kan je een fietsroute laten vastleggen en deze op internet zetten. Je kunt ook thuis een route samenstellen. Deze mogelijkheid is kost wel wat meer tijd om te leren, maar je leert zo goed de mogelijkheden van GPS kennen. Handig: een digitale kaart waarmee je een goed overzicht hebt van de omgeving (heuvels, bochten) waarin je fietst.
Met de huidige snelheid functie van een GPS systeem kan je prima je fietssnelheid tijdens trainingen in de gaten te houden. Zie snelheid (km/u) in:
Met een GPS systeem kan je niet meer verdwalen. Door het vertrekpunt in te voeren is het altijd mogelijk de weg terug te vinden. GPS is dus handig tijdens fietsen in afgelegen en onbekende gebieden, zoals in het buitenland.
GPS fietsnavigatie is er al vanaf 150 euro. Het bekende en beste merk is: Garmin. Er zijn systemen verkrijgbaar zonder en met
kaartweergave. Bij de laatste kan je opvallende kernmerken (zoals uitzichtpunten, hotels en kroegen) aangeven. Hieronder enkele tips.
Hieronder enkele GPS begrippen.
Waypoints zijn de coördinaten van een bepaald punt op de route.
Een route is een tocht dat is uitgezet met behulp van waypoints.
Een track is door de GPS ontvanger aangemaakte route. Het
is mogelijk om aan te geven om de hoeveel meter of tijd er een waypoint moet
worden aangemaakt.
Coördinaten geven de exacte positie op aarde aan.
Is de afkorting van Global Positioning System. Het wereldwijde positie systeem.
Voor meer informatie: