ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site

Intervaltabel

Naar de fietsenwinkel van bol.com

Met behulp van de trainingstabellen kunnen we goed bepalen hoe hard we tijdens de trainingen moeten fietsen. Deze snelheden zijn ook gekoppeld aan een bepaalde hartslag. Als extra controlemiddel kunnen we daarom ook gebruikmaken van een hartslagmeter. Bij korte interval is het fietsen met een hartslagmeter minder effectief, omdat de fietstijd te kort is om de hartslagwaarden te bereiken. De twee hartslagwaarden aangegeven bij intensief zijn het maximum: een slag of wat minder is geen probleem. In alle tabellen zijn de snelheden (km/uur) en hartslagwaarden het belangrijkst. Bij (veel) wind en verkeersdrukte kunnen de fietssnelheden en fietstijden slechts een goede indicatie geven. Pas afhankelijk van de windsterkte je fietssnelheid en fietstijd gevoelsmatig aan. Of doe je training aan de hand van je hartslag behulp van een hartslagmeter. Als de verkeerssituatie het toelaat (wel blijven oppassen!) kunnen de snelheden en tijden wel goed gebruikt worden. Voor meer informatie over de tabellen: Informatie trainingstabellen.

Pauze interval kort
Extensief Intensief
1 minuut 2 minuten


Pauze interval lang
Extensief Intensief
Inspanningstijd : rustverhouding
1 : 0,5
Inspanningstijd : rustverhouding
1 : 2

Hartslag

Wat is je anaŽrobe hartslag drempel?

Extensief Intensief
95% 100% 105% 110%

Fietstempo

Wat is je anaŽrobe drempel snelheid? km/uur

Je fietstijd per kilometer is dan:

  Extensief   Intensief
  95% 100%   105% 110%
km/u  
           
100 m  
200 m  
500 m  
1000 m  
1500 m  
2000 m  
3000 m  
4000 m  

Toelichting

De intervaltabel is samengesteld uit twee kolommen. Om een zo gunstig mogelijk trainingseffect te krijgen: begin het seizoen met de eerste kolom, ga pas naar de tweede als de eerste goed verloopt.

Hardlopen

Voor interval trainingstabellen voor hardlopers (en nog veel meer): RunInfo.nl

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site