De voordelen van de juiste fietskleding die hoort bij het jaargetijde mag je niet onderschatten. De aanschaf kan misschien wel wat kostbaar zijn, maar je heb er jarenlang veel plezier van. Zo zal je met een thermisch shirt minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat deze gemaakt is van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden.
Om te beginnen een overzicht van veel gebruikte materialen.
Gecombineerd met Lycra houdt dit materiaal het lichaam droog en koel, zelfs onder warme omstandigheden.
Zeer licht, synthetisch weefsel. Kleding gemaakt van dit materiaal behoudt een goed pasvorm.
Zeer flexibele stof die ook de spieren sterk samendrukt, waardoor minder vermoeidheid van de spieren.
Deze stof houdt Regen tegen. Transpiratie kan wel naar buiten. Hierdoor is de stof waterdicht en ademend.
Gemaakt van licht materiaal dat de (koude) wind tegenhoudt. Heeft ook goede ademende eigenschappen.
Deze stof heeft de kenmerken: isolerend, sterk duurzaam en zacht. Het materiaal voor winterkleding.
Dit materiaal is ademend, sneldrogend, sterk, duurzaam, zacht en bovendien licht van gewicht.
Het kenmerk van een goede Fietsbroek is dat er een stuk zeem in zit ter voorkoming van zadelpijn. Omdat een fietsbroek met bretels niet gemakkelijk afzakt kan je het beste altijd zo’n exemplaar kopen. Let ook op zo min mogelijk naden bij schurende plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in korte, halflange en lange pijpen. Ook zijn er losse Beenstukken (handig op zomerse dagen waarbij het in de ochtend een stuk kouder is) te koop. Voor mountainbikers zijn er ook Casual (lijkt op een gewone broek, maar is een fietsbroek met zeem). Gebruik geen onderbroek onder je fietsbroek.
Een tip van mannen die een kleine boodschap moeten doe: laat je bretels van je wielerbroek een beetje zakken langs je schouders. Zo voorkom je dat de bretels en de bovenkant van je fietsbroek uitrekt. Hiermee verleng je de levensduur van je wielerbroek.
Hieronder een samenvatting om het allemaal wat overzichtelijk te houden.
Een Fietsjack beschermt tegen kou en niet al te veel regen. Belangrijk is dat het goed ademend is, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Ook moet het winddicht en behoorlijk regenbestendig zijn.
Goede regenkleding is regenbestendig, winddicht, ademend en heeft mogelijkheden om ventilatieopeningen te maken. Omdat de eerste drie eigenschappen moeilijk te combineren zijn zal je dit alleen bij dure regenpakken (o.a. gemaakt van gore-tex ) aantreffen. Bij de betaalbare standaard regenkleding moet je een keuze maken tussen een ademend maar niet regenbestendig/winddicht pak of andersom. Het grote nadeel van een niet ademend pak is dat je er in gaat zweten. Houdt bij de aanschaf ook rekening met de grootte tijdens vervoer, het gewicht en de aanwezigheid van reflector strepen.
Thermokleding gebruik je tijdens koude(re) dagen om lekker warm te blijven. Door het dragen van thermokleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Om goed te profiteren van thermokleding moet ook de bovenkleding aangepast worden (een thermoshirt in combinatie met een jack dat weinig vocht doorlaat zal geen bevredigend effect hebben). Thermoshirts zijn verkrijgbaar in korte, lange mouw en in hemdjes.
Fietsschoenen zijn verkrijgbaar met en zonder kliksysteem. Met het kliksysteem worden de schoenen aan het pedaal vastgeklikt. Als je gaat fietsen in een gebied waarbij je veel moet afstappen kun je het best gewone schoenen gebruiken (helemaal als je weinig ervaring hebt met het kliksysteem).
De twee meest gebruikte kliksystemen zijn: SPD (voor mountainbikers) en SPD-SL en Look (beide wielrenners). Bij het SPD systeem kan je over het algemeen aan twee kanten vastklikken en je kunt er vrij gemakkelijk mee lopen. Bij dit systeem kan je wel meer kracht zetten, omdat de pedalen een stuk groter zijn. Voor meer info over dit kliksysteem: Onderdelen van de mountainbike.
Hoe harder de zool hoe meer kracht je kan zetten op de pedalen. Met een zachtere zool kan je gemakkelijker lopen. Het nadeel van een zachte zool in combinatie met klikpedalen is dat je bij een lange rit last kunt krijgen van je voeten, omdat klikpedalen veel kleiner zijn dan gewone pedalen.
Zorg er voor dat je schoen voldoende profiel heeft, omdat je waarschijnlijk regelmatig van je fiets af moet om een stukje te lopen. Vooral bij het heuvel oplopen is voldoende grip belangrijk. Voor meer info: Fietsschoenen kopen.
Bij een temperatuur van ongeveer 5 graden Celsius zijn overschoenen al snel
onmisbaar. Dit komt omdat dan de gevoelstemperatuur bij een snelheid van
25 km/u tegen het vriespunt aan ligt. Er zijn verschillende soorten
fietsoverschoenen: isolerende (gemaakt van neopreen), waterafstotend en
waterdicht. Als je dikkere Fietssokken gaat gebruiken moet je er wel voorzorgen
dat de bloedsomloop van je voeten goed blijft.
Zie ook: Tips ter voorkoming van koude voeten.
Fietshandschoenen zijn niet alleen heel nuttig bij koud weer, ze zorgen ook voor bescherming bij valpartijen en je hebt meer grip op het stuur. Ook kunnen ze tintelend en dood gevoel in je handen voorkomen (je kunt ook proberen de hoogte en/of stand van het stuur te veranderen). Badstof op de vingers is erg handig om zweet af te vegen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen afhankelijk van het seizoen: zonder en halve vingers (zomers) en in de winter met vingers (waterdicht en warmtebehoudend). Voor meer informatie: Fietshandschoenen.
Bij koud weer kan je het beste een muts of hoofdband dragen, omdat je veel energie (ongeveer 40%) via het hoofd verliest. Als het erg koud is kan je lichaamsdelen die gevoelig zijn voor kou (lippen, gezicht, handen etc) invetten met vaseline.
Vooral voor een mountainbiker is het belangrijk een
Fietsbril te dragen, omdat
takjes, modder , zand en insecten ect. te veel problemen kan veroorzaken.
Natuurlijk beschermt een zonnebril je ogen ook tegen fel zonlicht en
verscherpt het contrast. Vaak zijn de glazen gemaakt van polycarbonaat (PC):
onbreekbaar, krasbestendig en bescherming tegen UV straling.
Veel brillen hebben drie wisselbare glazen (voor elke weerssituatie een
andere).
Type glazen | |
Type glas | Omstandigheden |
Donker | Zonnig weer |
Gekleurd | Bewolkt en mistig weer |
Transparant | Regen, mistig weer en tegen zand, insecten ect. |
Een Fietshelm kan je het beste altijd dragen. Je moet echter niet denken dat je met een helm meer risico kan nemen. Helmen zijn bijna altijd gemaakt van polystyreen (een kunststof dat lijkt op piepschuim). Een goede helm heeft voldoende ventilatie-openingen. Als de helm bij het passen lekker zit en goed blijft zitten mag je er vanuit gaan dat je de juiste maat hebt gekozen. Soms zit er aan de binnenkant een draaiknop om de helm helemaal aan je wensen aan te passen. Bij een fietshelm met het juiste keurmerk (o.a CE en ANSI) ben je er zeker van dat deze aan alle veiligheidseisen voldoet. Lees ook de gebruiksaanwijzing aandachtig door. Nog een tip: schrijf aan de binnenkant van de helm wie je bent (eventueel met behulp van een sticker).
Het is niet altijd nodig je fietskleding te wassen. In dat geval het spoelprogramma van je wasmachine voldoende. Het is goed voor het milieu en beter voor de levensduur van je sportkleding.