ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Fietskleding

De voordelen van de juiste fietskleding die hoort bij het jaargetijde mag je niet onderschatten. De aanschaf kan misschien wel wat kostbaar zijn, maar je heb er jarenlang veel plezier van. Zo zal je met een thermisch shirt minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat deze gemaakt is van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden.

Materialen

Om te beginnen een overzicht van veel gebruikte materialen.

Coolmax Lycra

Coolmax Lycra

Gecombineerd met Lycra houdt dit materiaal het lichaam droog en koel, zelfs onder warme omstandigheden.

Lycra

Lycra

Zeer licht, synthetisch weefsel. Kleding gemaakt van dit materiaal behoudt een goed pasvorm.

Lycra Power

Lycra Power

Zeer flexibele stof die ook de spieren sterk samendrukt, waardoor minder vermoeidheid  van de spieren.

Goretex

Goretex

Deze stof houdt Regen tegen. Transpiratie kan wel naar buiten. Hierdoor is de stof waterdicht en ademend.

Windstopper

Windstopper

Gemaakt van licht materiaal dat de (koude) wind tegenhoudt. Heeft ook goede ademende eigenschappen.

Super Roubaix

Super Roubaix

Deze stof heeft de kenmerken: isolerend, sterk duurzaam en zacht. Het materiaal voor winterkleding.

Tactel

Tactel

Dit materiaal is ademend, sneldrogend, sterk, duurzaam, zacht en bovendien licht van gewicht.


Fietsbroek

Het kenmerk van een goede Fietsbroek is dat er een stuk zeem in zit ter voorkoming van zadelpijn. Omdat een fietsbroek met bretels niet gemakkelijk afzakt kan je het beste altijd zoín exemplaar kopen. Let ook op zo min mogelijk naden bij schurende plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in korte, halflange en lange pijpen. Ook zijn er losse Beenstukken (handig op zomerse dagen waarbij het in de ochtend een stuk kouder is) te koop. Voor mountainbikers zijn er ook Casual (lijkt op een gewone broek, maar is een fietsbroek met zeem). Gebruik geen onderbroek onder je fietsbroek.

Tip

Een tip van mannen die een kleine boodschap moeten doe: laat je bretels van je wielerbroek een beetje zakken langs je schouders. Zo voorkom je dat de bretels en de bovenkant van je fietsbroek uitrekt. Hiermee verleng je de levensduur van je wielerbroek.

Fietsshirt

Hieronder een samenvatting om het allemaal wat overzichtelijk te houden.

 • Verkrijgbaar met lange, halflange, korte en zonder mouwen.
 • Met korte, lange en zonder rits.
 • Zonder en met zakjes op de rug.
 • Met extra lang achterstuk.
 • Zomer en winterkleding.
 • Materialen: winddicht, ademend en vochtregulerend.
 • Net als bij fietsbroeken zijn er ook bij een Fietsshirts losse Armstukken verkrijgbaar die je tijdens een koude ochtend kunt gebruiken.

Fietsjack

Een Fietsjack beschermt tegen kou en niet al te veel regen. Belangrijk is dat het goed ademend is, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Ook moet het winddicht en behoorlijk regenbestendig zijn.

Regenkleding

Goede regenkleding is regenbestendig, winddicht, ademend en heeft mogelijkheden om ventilatieopeningen te maken. Omdat de eerste drie eigenschappen moeilijk te combineren zijn zal je dit alleen bij dure regenpakken (o.a. gemaakt van gore-tex ) aantreffen. Bij de betaalbare standaard regenkleding moet je een keuze maken tussen een ademend maar niet regenbestendig/winddicht pak of andersom. Het grote nadeel van een niet ademend pak is dat je er in gaat zweten. Houdt bij de aanschaf ook rekening met de grootte tijdens vervoer, het gewicht en de aanwezigheid van reflector strepen.

Onderkleding

Thermokleding gebruik je tijdens koude(re) dagen om lekker warm te blijven. Door het dragen van thermokleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Om goed te profiteren van thermokleding moet ook de bovenkleding aangepast worden (een thermoshirt in combinatie met een jack dat weinig vocht doorlaat zal geen bevredigend effect hebben). Thermoshirts zijn verkrijgbaar in korte, lange mouw en in hemdjes.

Fietsschoenen

Fietsschoenen zijn verkrijgbaar met en zonder kliksysteem. Met het kliksysteem worden de schoenen aan het pedaal vastgeklikt. Als je gaat fietsen in een gebied waarbij je veel moet afstappen kun je het best gewone schoenen gebruiken (helemaal als je weinig ervaring hebt met het kliksysteem).

Kliksysteem

De twee meest gebruikte kliksystemen zijn: SPD (voor mountainbikers) en SPD-SL en Look (beide wielrenners). Bij het SPD systeem kan je over het algemeen aan twee kanten vastklikken en je kunt er vrij gemakkelijk mee lopen. Bij dit systeem kan je wel meer kracht zetten, omdat de pedalen een stuk groter zijn. Voor meer info over dit kliksysteem: Onderdelen van de mountainbike.

Voordelen kliksysteem

 • EfficiŽnter fietsen (Zie ook Traptechniek).
 • Meer controle over je fiets (vooral bij de mountainbike is dat belangrijk).
 • Het gebruik van overschoenen is in de winter mogelijk.

Nadelen kliksysteem

 • Vastklikken en loskomen kan problemen geven.
 • Je knieŽn hebben wat minder beweegruimte, wat blessures kan veroorzaken.

Schoenzool

Hoe harder de zool hoe meer kracht je kan zetten op de pedalen. Met een zachtere zool kan je gemakkelijker lopen. Het nadeel van een zachte zool in combinatie met klikpedalen is dat je bij een lange rit last kunt krijgen van je voeten, omdat klikpedalen veel kleiner zijn dan gewone pedalen.

Profiel mountainbike schoenen

Zorg er voor dat je schoen voldoende profiel heeft, omdat je waarschijnlijk regelmatig van je fiets af moet om een stukje te lopen. Vooral bij het heuvel oplopen is voldoende grip belangrijk. Voor meer info: Fietsschoenen kopen.

Overschoenen

Bij een temperatuur van ongeveer 5 graden Celsius zijn overschoenen al snel onmisbaar. Dit komt omdat dan de gevoelstemperatuur bij een snelheid van 25 km/u tegen het vriespunt aan ligt. Er zijn verschillende soorten fietsoverschoenen: isolerende (gemaakt van neopreen), waterafstotend en waterdicht. Als je dikkere Fietssokken gaat gebruiken moet je er wel voorzorgen dat de bloedsomloop van je voeten goed blijft. Zie ook: Tips ter voorkoming van koude voeten.

Handschoenen

Fietshandschoenen zijn niet alleen heel nuttig bij koud weer, ze zorgen ook voor bescherming bij valpartijen en je hebt meer grip op het stuur. Ook kunnen ze tintelend en dood gevoel in je handen voorkomen (je kunt ook proberen de hoogte en/of stand van het stuur te veranderen). Badstof op de vingers is erg handig om zweet af te vegen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen afhankelijk van het seizoen: zonder en halve vingers (zomers) en in de winter met vingers (waterdicht en warmtebehoudend). Voor meer informatie: Fietshandschoenen.

Muts en hoofdband

Bij koud weer kan je het beste een muts of hoofdband dragen, omdat je veel energie (ongeveer 40%) via het hoofd verliest. Als het erg koud is kan je lichaamsdelen die gevoelig zijn voor kou (lippen, gezicht, handen etc) invetten met vaseline.

Fietsbril

Vooral voor een mountainbiker is het belangrijk een Fietsbril te dragen, omdat takjes, modder , zand en insecten ect. te veel problemen kan veroorzaken. Natuurlijk beschermt een zonnebril je ogen ook tegen fel zonlicht en verscherpt het contrast. Vaak zijn de glazen gemaakt van polycarbonaat (PC): onbreekbaar, krasbestendig  en bescherming tegen UV straling. Veel brillen hebben drie wisselbare glazen (voor elke weerssituatie een andere).

Type glazen
Type glas Omstandigheden
Donker Zonnig weer
Gekleurd Bewolkt en mistig weer
Transparant Regen, mistig weer en tegen zand, insecten ect.

Fietshelm

Een Fietshelm kan je het beste altijd dragen. Je moet echter niet denken dat je met een helm meer risico kan nemen. Helmen zijn bijna altijd gemaakt van polystyreen (een kunststof dat lijkt op piepschuim). Een goede helm heeft voldoende ventilatie-openingen. Als de helm bij het passen lekker zit en goed blijft zitten mag je er vanuit gaan dat je de juiste maat hebt gekozen. Soms zit er aan de binnenkant een draaiknop om de helm helemaal aan je wensen aan te passen. Bij een fietshelm met het juiste keurmerk (o.a CE en ANSI) ben je er zeker van dat deze aan alle veiligheidseisen voldoet. Lees ook de gebruiksaanwijzing aandachtig door. Nog een tip: schrijf aan de binnenkant van de helm wie je bent (eventueel met behulp van een sticker).

Nog een tip

Het is niet altijd nodig je fietskleding te wassen. In dat geval het spoelprogramma van je wasmachine voldoende. Het is goed voor het milieu en beter voor de levensduur van je sportkleding.


Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site