ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Ammoniak ruiken

Vraag 2 Ammoniak ruiken

Beste Stef,

Een jaar of twee geleden ben ik door een vriend van mij aangestoken om wat fanatieker te gaan racefietsen en dat bevalt tot nu toe prima! Nu kwam ik een paar dagen geleden jouw website tegen en wil je allereerst van harte bedanken voor alle informatie (en werk!) die je in je website hebt gestopt. Ik heb mijn fiets nu beter afgesteld en ik ben begonnen aan een van jouw trainingsschema's. Heel prettig, dankjewel! :)

Maar ik heb ook een vraag. Wanneer ik langer dan ongeveer 2 uur fiets (gemiddeld gemiddeld 25 km/u) begin ik een beetje naar ammoniak te ruiken. Iemand vertelde mij dat dit betekent dat je lichaam spierweefsel aan het verbranden is omdat ik te weinig vetreserves zou hebben (ik ben inderdaad best tenger van bouw). Klopt dit? En zo ja, wat zou ik tijdens het fietsen kunnen eten of drinken om afbraak van mijn spieren te voorkomen?

Alvast bedankt voor je antwoord en keep up the good work  WielersportInfo!

Groeten

Klaas

Ons antwoord

Beste Klaas

Bedankt voor je complimenten, altijd leuk.

Het klopt inderdaad dat bij een te kort aan koolhydraten en vetten het lichaam overschakelt op het verbranden van spiercellen en dat daarbij Ammoniak vrijkomt.
Het is een noodgreep. Het afbreken van spiercellen is nooit goed. Zie ook: Eiwitten (iets verder op deze pagina).

Ik vraag m'n in jouw situatie wel af of er echt sprake is van spierverbranding. Mogelijk ruik je een klein beetje naar ammoniak (of misschien wel helemaal niet). Ik denk dat bij een te kort aan het einde van een zware intervaltraining of na een zware lange tocht spieren verbrand gaan worden.

Je kunt voor de zekerheid tijdens of voor je trainingen wat meer koolhydraten gebruiken: banaan, ontbijtkoek, sportdrank en gel.

Met vriendelijke groeten,

Stef

Vragen van bezoekers

Totaal overzicht

Forum vragen

Fietsforum


Stuur door
Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site