Beste Stef,
Een jaar of twee geleden ben ik door een vriend van mij aangestoken om wat
fanatieker te gaan racefietsen en dat bevalt tot nu toe prima! Nu kwam ik een
paar dagen geleden jouw website tegen en wil je allereerst van harte bedanken
voor alle informatie (en werk!) die je in je website hebt gestopt. Ik heb mijn
fiets nu beter afgesteld en ik ben begonnen aan een van jouw trainingsschema's.
Heel prettig, dankjewel! :)
Maar ik heb ook een vraag. Wanneer ik langer dan ongeveer 2 uur fiets (gemiddeld
gemiddeld 25 km/u) begin ik een beetje naar ammoniak te ruiken. Iemand vertelde
mij dat dit betekent dat je lichaam spierweefsel aan het verbranden is omdat ik
te weinig vetreserves zou hebben (ik ben inderdaad best tenger van bouw). Klopt
dit? En zo ja, wat zou ik tijdens het fietsen kunnen eten of drinken om afbraak
van mijn spieren te voorkomen?
Alvast bedankt voor je antwoord en keep up the good work WielersportInfo!
Groeten
Klaas
Beste Klaas
Bedankt voor je complimenten, altijd leuk.
Het klopt inderdaad dat bij een te kort aan koolhydraten en vetten het lichaam
overschakelt op het verbranden van spiercellen en dat daarbij Ammoniak vrijkomt.
Het is een noodgreep. Het afbreken van spiercellen is nooit goed. Zie ook: Eiwitten (iets verder op deze pagina).
Ik vraag m'n in jouw situatie wel af of er echt sprake is van spierverbranding.
Mogelijk ruik je een klein beetje naar ammoniak (of misschien wel helemaal
niet). Ik denk dat bij een te kort aan het einde van een zware intervaltraining
of na een zware lange tocht spieren verbrand gaan worden.
Je kunt voor de zekerheid tijdens of voor je trainingen wat meer koolhydraten
gebruiken: banaan, ontbijtkoek, sportdrank en gel.
Met vriendelijke groeten,
Stef