ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


BMX fietsen

BMX fietsen (of fietscrossen) is een onderdeel van de wielersport waarbij de renners tijdens wedstrijden een kort parcours van zoín 350 a 400 meter afleggen. De winnaar is degene die na verschillende voorrondes de finale het snelst aflegt. Tijdens de Spelen van Beijing in 2008 staat deze sport voor het eerst op het Olympische programma.

Training

Bij deze explosieve sport zijn snelheid en fietsbeheersing belangrijk. Renners die deze tak van de wielersport beoefenen bezitten naast een prima conditie (zowel aŽrobe als anaŽrobe) ook uitstekende motorische- tactische- technische vaardigheden. De trainingen zullen daarom gericht zijn om de coŲrdinatie, lenigheid, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Samengevat

  • AŽrobe, anaŽrobe, lactisch, alactisch, energiesystemen.
  • Motorische- tactische- technische vaardigheden.
  • Trainingsvormen: lenigheid, uithoudingsvermogen, coŲrdinatie, kracht en Snelheid.

Wedstrijden

BMX races zijn sprintwedstrijden over een parcours met allerlei hindernissen, zoals snel opeenvolgende bulten, hogere heuvels (wat kan variŽren van 6 tot 9 meter) en kombochten. Wedstrijden bestaan uit verschillende manches, waarbij maximaal 8 renners per manche betrokken zijn. Na drie manches gaan de renners door die voldoende punten hebben verzameld. Deze voorrondes worden vervolgd door de achtste, kwart, halve finales (waarbij de steeds de snelste vier doorgaan) en tenslotte de finale.

Samengevat

  • Van start tot en met de finish is het een sprint van zoín 350 a 400 meter.
  • Start is zeer explosief en is 90% tot 95% van de wedstrijd.
  • In de baan zitten allerlei hindernissen van springen tot technische vaardigheden.

Materiaal

Zoals alle andere fietsen zijn ook BMX fietsen aangepast aan de omstandigheden. BMX fietsen zijn kleine fietsen (wielmaten: 20" en 24" inch) die geschikt zijn om de ruwe en korte hindernissen te kunnen nemen. Ook belangrijk is een goede bescherming van het hoofd (renners dragen een integrale valhelm), handen, knieŽn en ellebogen. Juiste kleding is echt een vereiste. Je kunt ook gebruik maken van een bodyprotector.

Samengevat

  • Kleine fiets 20" / 24" inch.
  • Goede bescherming nodig.

Met dank aan: www.gerriegerrits.com

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site