ALLES OVER WIELRENNEN

Fietssnelheid verhogen

Vraag 130 Fietssnelheid verhogen

Hoi Stef,

Ik heb gehoord dat je de tempo's die in de trainingsschema gebruikt worden (tempo 1, 2, 3, 3+) allen kan verbeteren als je eerst de onderste verbeterd. Dus als je tempo 3+ wil verbeteren moet eerst tempo 1,2,3 breed genoeg zijn om 3+ te verbeteren. Hoe breder tempo 1 is hoe breder tempo 2,3 en 3+ kunnen worden. Ik hoor graag van u of dit klopt, en hoe het anders in elkaar zit.

Met vriendelijke groet,

Daan

Ons antwoord

Hallo Daan,

Bedankt voor je goede en leuke vraag.

Om mee te beginnen: we maken niet gebruik van tempo 1, 2, 3, 3+ maar van tempo 1 ,2, 2+ ,3.

Tempo 2+ is ietsje harder als tempo 2. Tempo 3+ is boven de anaŽrobe drempel.

Er bestaat een rechtlijnig verband bestaat tussen de hartslag en de intensiteit (tempo 1, 2, 2+, 3). Vanaf tempo 3+ gaat dit verband verloren.

Het klopt dat wanneer je tempo 3 wilt verbeteren moet eerst de basis (tempo 1, 2) in orde zijn. Bij het bouwen van een huis gaat er van alles mis als de fundering niet goed is. Ook: door het toepassen van een rustige opbouw is het trainingseffect groter als je intensiever gaat trainen, omdat de trainingsprikkel dan in verhouding sterker is.

Je opmerking: Hoe breder tempo 1 is hoe breder tempo 2, 3 en 3+ kunnen worden. Gedeeltelijk is deze opmerking juist: hoe beter je conditie hoe beter je de trainingen en herstel aan kan. Echter er is ook een rechtlijnig verband de tempo's 1, 2, 2+, 3.

Tenslotte: tempo 3+ trainingen zijn voor lange afstand fietsers niet geschikt. Deze trainingen gaan ten koste van het duurvermogen.

Met vriendelijke groeten,

Stef

Vragen van bezoekers

Totaal overzicht

Forum vragen

Fietsforum


Stuur door