ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Fietssnelheid verhogen

Vraag 130 Fietssnelheid verhogen

Hoi Stef,

Ik heb gehoord dat je de tempo's die in de trainingsschema gebruikt worden (tempo 1, 2, 3, 3+) allen kan verbeteren als je eerst de onderste verbeterd. Dus als je tempo 3+ wil verbeteren moet eerst tempo 1,2,3 breed genoeg zijn om 3+ te verbeteren. Hoe breder tempo 1 is hoe breder tempo 2,3 en 3+ kunnen worden. Ik hoor graag van u of dit klopt, en hoe het anders in elkaar zit.

Met vriendelijke groet,

Daan

Ons antwoord

Hallo Daan,

Bedankt voor je goede en leuke vraag.

Om mee te beginnen: we maken niet gebruik van tempo 1, 2, 3, 3+ maar van tempo 1 ,2, 2+ ,3.

Tempo 2+ is ietsje harder als tempo 2. Tempo 3+ is boven de anaŽrobe drempel.

Er bestaat een rechtlijnig verband bestaat tussen de hartslag en de intensiteit (tempo 1, 2, 2+, 3). Vanaf tempo 3+ gaat dit verband verloren.

Het klopt dat wanneer je tempo 3 wilt verbeteren moet eerst de basis (tempo 1, 2) in orde zijn. Bij het bouwen van een huis gaat er van alles mis als de fundering niet goed is. Ook: door het toepassen van een rustige opbouw is het trainingseffect groter als je intensiever gaat trainen, omdat de trainingsprikkel dan in verhouding sterker is.

Je opmerking: Hoe breder tempo 1 is hoe breder tempo 2, 3 en 3+ kunnen worden. Gedeeltelijk is deze opmerking juist: hoe beter je conditie hoe beter je de trainingen en herstel aan kan. Echter er is ook een rechtlijnig verband de tempo's 1, 2, 2+, 3.

Tenslotte: tempo 3+ trainingen zijn voor lange afstand fietsers niet geschikt. Deze trainingen gaan ten koste van het duurvermogen.

Met vriendelijke groeten,

Stef

Vragen van bezoekers

Totaal overzicht

Forum vragen

Fietsforum


Stuur door
Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site