ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site

Fietstraining boeken

Naar de fietsenwinkel van bol.com

Wielertraining
door Paul van den Bosch

van A tot Z

Bestel bij

Paperback | 223 pagina's | 2011
ISBN: 9789044731293
Beschrijving:
Een succesvolle wielrenner beschikt naast talent ook over een groot doorzettingsvermogen. Om je wielerprestaties te kunnen verbeteren moet er immers hard getraind worden. Maar wie echt het verschil wil maken en het beste uit zichzelf wil halen, moet in de eerste plaats op een verstandige manier en met kennis van zaken trainen. In Wielertraining van a tot z vindt de gedreven en competitieve wielrenner alle informatie die hij nodig heeft om op een professionele en onderbouwde manier te kunnen trainen en zijn persoonlijke prestaties naar een hoger niveau te tillen. In dit boek koppelen topcoach Paul Van Den Bosch en sportwetenschappers Kristof De Smet en Bert Ackaert van het trainingsbegeleidingscentrum Energy Lab hun jarenlange kennis en ervaring aan de laatste technische en wetenschappelijke bevindingen in het wielrennen. Het resultaat is deze praktische en professionele handleiding, waarin elk aspect van de wielertraining aan bod komt:

  • De belangrijkste theoretische principes en de verschillende trainingsvormen.
  • Overtraining en de verschillende soorten blessures.
  • Alles over voeding, sportdranken en het nut van supplementen.
  • De verschillende trainingshulpmiddelen, zoals de vermogensmeter en gps.
  • Het bepalen van de ideale fietspositie.
  • Uitgewerkte trainingsschema's voor de voorbereidings- en wedstrijdperiode.
Recensie:
Wielrenners een rugzak vol gedegen kennis meegeven over hoe zij het best kunnen trainen voor hun sport. Dat is wat topcoach Paul van den Bosch en sportwetenschappers Kristof de Smet en Bert Ackaert doen met hun boek 'Wielertraining van A tot Z'. Van materiaal tot voeding en van vaardigheid tot specifieke trainingsvormen, alles komt voorbij in de tien hoofdstukken die het boek telt. Met tabellen, schema's, voorbeeldfoto's en tekst wordt de informatie overgebracht. Die is zeer uitgebreid en in heldere taal geformuleerd, al is het gebruik van sommige medische termen niet te vermijden in de opzet die de schrijvers kiezen. Het boek is namelijk op het lijf van profrenners geschreven. Wat overigens niet wegneemt dat amateurwielrenners er ook iets aan hebben. Zij kunnen naar hartelust aan de slag met de geboden informatie in dit rijk geillustreerde werk.
(NBD|Biblion recensie, P. Driessen)


Trainen op vermogen
door Frank Vandewiele


Bestel dit boek bij: Trainenopvermogen.bePaperback | 274 pagina's | Sportim | 2018
Beschrijving:
De derde editie is grondig herwerkt, telt 80 pagina’s meer, speelt in op de nieuwe mogelijkheden en is in full color gedrukt.
Toen de hartslagmeters hun intrede deden in de wielerwereld waren er ongetwijfeld een aantal onder ons die zeer hoge verwachtingen hadden van dit nieuwe trainingshulpmiddel. Zij zullen nu misschien de wenkbrauwen fronsen bij de introductie van weer een ander zogezegd wondermiddel.
Laat ons maar onmiddellijk klare taal spreken. Trainen op vermogen is geen wondermiddel op zich. Je zult hard moeten blijven werken en de trainingsprincipes veranderen daardoor niet. Maar als je dan toch een gadget op je fiets monteert, dan wel een vermogensmeter, het meest efficiënte trainingshulpmiddel op de markt. Het stelt je in staat de geleverde trainingsarbeid optimaal te laten renderen en dat wil uiteindelijk toch iedereen. Van de prof of competitiesporter – waar iedere halve procent winst belangrijk is – tot de wielertoerist – die met weinig vrije tijd zijn doelstellingen wil halen – allen hebben belang bij een correcte bepaling van de trainingsintensiteit. Want hierover gaat het, trainingsintensiteit.
Het grote probleem voor de trainingsmethodiek binnen het wielrennen is, althans voor heel wat disciplines binnen deze sport, dat de trainingsbelasting zeer moeilijk precies te bepalen is. Het gevolg daarvan is dat noch de renner noch zijn coach precies weten wat de effectieve belasting is en zij dus moeilijk kunnen inschatten wat het effect van een bepaalde training zal zijn.
Tot nu toe, want nu beschikken coach en atleet over een middel om de trainingsintensiteit vrij precies en “in the action” te meten. Vermogensmeting.
Voor het wielrennen zijn de lichamelijke basiseigenschappen uithoudingsvermogen, kracht en snelheid belangrijke prestatiebepalende factoren en het zijn nu precies deze eigenschappen die met vermogensmeting exact kunnen worden getraind. Ze zullen dan ook de rode draad doorheen dit verhaal vormen. Dat wil niet zeggen dat wij de andere factoren minder belangrijk vinden, maar in het kader van dit boek zou dit ons te ver doen afwijken.
Daarenboven is dit geen algemeen handboek over training zoals er al zo veel zijn, je zult er dus geen uitgebreide informatie vinden over plannen en periodiseren, trainingsmethodiek, inspanningsfysiologie of nog andere sporttraining gerelateerde onderwerpen.
Het handelt uiteraard wel over training en meer bepaald over training op basis van vermogensmeting en vanuit die invalshoek worden wel de noodzakelijke inzichten uit de trainingsleer belicht. Je hoeft echter geen expert te zijn om alles te begrijpen en te kunnen toepassen, integendeel, het boek richt zich tot een zeer breed publiek en tot eenieder die zijn trainingen wil optimaliseren. Zowel de beginnende wielertoerist als de doorwinterde prof zal dit handboek appreciëren. Voor hen die toch iets dieper willen graven en meer achtergrondinformatie wensen, zijn focus-boxes en definities toegevoegd. Voor meer informatie: Trainenopvermogen.be

Wielrenner worden
door Bart de Schampeleire

handboek voor jonge kampioenen

Bestel bij

Paperback | 224 pagina's | 2011
ISBN: 9789002243189
Beschrijving:
Vele jongeren dromen ervan om, net als Fabian Cancellara, ooit op het podium te staan van een grote wielerwedstrijd. Daarvoor moet je veel fietsen, in de eerste plaats om heel veel plezier te beleven. Maar ook de nodige kennis is van belang. Waar vraag ik een vergunning aan om te kunnen deelnemen aan wedstrijden? Waarom kies je als jongere best voor een sloping frame? Hoe moet je in een peloton rijden? Een antwoord op deze en talloze andere vragen vind je in dit boek. Meer dan genoeg om een echte wielerexpert te worden. Het ultieme handboek voor jonge wielrenners!
Het boek past uitstekend bij de fietsende jeugd, maar kan ook heel goed gebruikt worden door volwassenen door de vele tips over het onderhouden van de racefiets en vele fietstechnieken, tot het rijden in een peloton. Het zijn algemene tips, maar er staat ook een hoofdstuk in over wielrennen in Vlaanderen en een hoofdstuk over wielrennen in Nederland, én het boek heeft een voorwoord van topwielrenner Fabian Cancellara!


Groot handboek wielrennen
door Peter Konopka

Bestel bij

Paperback | 192 pagina's | 2007
ISBN: 9789044715231
Beschrijving:
De complete raadgever over alle aspecten van de wielersport: uitrusting - rijtechnieken - training - voeding - gezondheid.
De complete knowhow voor de wielrenner! Het Groot handboek wielrennen is een complete raadgever voor elke wielrenner - beginner of gevorderde - die efficiënt wil trainen en zijn passie op een verantwoorde manier wil beleven. In dit boek biedt dr. Peter Konopka, voormalig arts van de Duitse wielerbond en ploegarts van de Duitse nationale wielerploegen, een schat aan vakkundige informatie en adviezen over alle aspecten van de wielersport, gebaseerd op de meest recente sportwetenschappelijke bevindingen. Zo komt u onder andere alles te weten over: - de juiste uitrusting - de anatomie van de racefiets - de optimale fiets- en rijtechnieken, zoals de trapfrequentie en de soepele pedaalslag - de voornaamste trainingsprincipes en -programma's - de beste sportvoeding - het belang van een goede herstelperiode - de specifieke gezondheidsklachten van de wielrenner
Recensie:
Een complete raadgever voor elke wielrenner - beginner of gevorderde - , zo wordt gesteld. De auteur is voormalig arts van de Duitse wielerbond en ploegarts van de Duitse nationale wielerploegen, en heeft vakkundige informatie en adviezen over alle aspecten van de wielersport, gebaseerd op eigen ervaringen en de meest recente sportwetenschappelijke bevindingen trachten op te schrijven. Zo komen onder andere de juiste uitrusting, de anatomie van de racefiets, de optimale fiets- en rijtechnieken, de voornaamste trainingsprincipes en -programma's aan bod. Sommige passages in het boek zijn van een behoorlijk wetenschappelijk niveau, andere passages lezen makkelijker weg. De hele publicatie is voorzien van mooie kleurenfoto's, verhelderende tekeningen en tabellen. Deze zijn niet allemaal zo eenvoudig te 'lezen'. Met een voorwoord van Jan Ullrich. Met register.
(NBD|Biblion recensie, RvdD)


Wielrennen en wetenschap
door Tim Takken

Bestel bij

Paperback | 148 Pagina's | 2006
ISBN: 9789035228740
Beschrijving:
Het boek gaat over over inspanningsfysiologie, en wetenschappelijk onderbouwde training, voeding en verzorging voor wielrenners. Het unieke aan deze uitgave is dat er een up-to-date stand van zaken wordt gegeven van de laatste wetenschappelijke informatie over wielrennen en eveneens heb ik geprobeerd een vertaalslag te maken van deze kennis naar de praktijk. Het heeft lang geduurd voordat er systematisch wetenschappelijke gegevens werden verzameld binnen het wielrennen en dat deze gegeven werden gepubliceerd. Het wielrennen was een lange tijd een relatief gesloten wereld, waar weinig sportwetenschappers actief waren. Het is pas van de laatste decennium dat er meer wetenschappelijk onderzoek binnen het wielrennen wordt uitgevoerd en gepubliceerd. Met name vanuit landen als Italië en Spanje is er veel kennis opgedaan over de lichamelijke belasting en de daaropvolgende lichamelijke aanpassingen bij elite wielrenners. Daar deze kennis vooral in wetenschappelijke tijdschriften is gepubliceerd, is deze kennis nog relatief onbekend bij wielrenners en hun begeleiders. Een must have dus voor alle wielrenners, trainers en begeleiders!


Ultieme wielerhandboek
door Tom Boonen

alle praktische info over trainen, materiaal, voeding, tactiek

Bestel bij

Paperback | 192 pagina's | 2011
ISBN: 9789089311993
Beschrijving:
Alle praktische info over trainen, materiaal, voeding, tactiek, Wielrennen is waanzinnig populair in Vlaanderen. Niet alleen om naar te kijken, langs de heuvels van de Ronde van Vlaanderen of op televisie, maar ook om zelf te doen.Zowel recreatieve fietsers als meer fanatieke wielertoeristen (en zeker jonge wielrenners die dromen van een loopbaan als prof!) hebben voortdurend nood aan advies, willen steeds meer weten over de hobby of sport die ze uitoefenen.Niemand minder dan Tom Boonen leert je er in de dit handboek alles over: het material (fiets en kledij): wat kiezen, hoe onderhouden? trainen: trainingsschemas, hoe trainen, hoe beter worden, trainingsopbouw, zithouding, rijtips, voeding, blessures koersen en toertochten: indelen, terreinkennis, pelotonetiquette, eendagswedstrijden, kasseien, waaiers, tactiek, rondes, klimmen Tom Boonen vertelt je alles wat je moet weten als je houdt van actief wielrennen en fietsen: volledig, gedetailleerd, praktisch, met talrijke illustraties. Die boek is 100% wielerpassie!


1001 Gouden wielertips
door Ben Hewitt

Bestel bij

Paperback | 142 pagina's | 2008
ISBN: 9789044714999
Beschrijving:
Rijtechniek - Training - Sportvoeding - Materiaalkeuze - Onderhoud en reparaties.
Als u uw parate fietskennis naar een groter verzet wilt schakelen, hebt u het juiste boek in handen. Ongeacht of u een fervente wielrenner of een gepassioneerde mountainbiker bent, in dit boek vindt u als sportieve fietser 1001 onmisbare tips om veiliger, gezonder, sneller en beter te kunnen fietsen. Praktisch alle onderwerpen komen aan bod, van aerodynamica tot het dagelijks onderhoud van uw kostbare tweewieler. Deze schat aan wielertips is overzichtelijk onderverdeeld in een aantal rubrieken. - fietshouding en rijtechnieken - de training - gezondheid en voeding - veilig rijden in het verkeer - onderhoud en reparaties
Recensie:
In dit boekje staan zo'n duizend tips voor startende (wedstrijd)wielrenners en mountainbikers. De tips zijn onderverdeeld in tien rubrieken (veiligheid, voedsel, perfecte zithouding etc.); soms staan tips bijeen in tekstkaders. De tekst is vlot leesbaar, maar daarmee is de tip nog niet altijd duidelijk; vooral sommige technische tips laten aan duidelijkheid te wensen over. Over het algemeen zijn de tips vrij oppervlakkig. Goede uitleg ontbreekt vaak en soms moet je verder in andere bronnen duiken om te achterhalen wat je met een tip aan moet. Met enkele tekeningen in zwart-wit en een register. Conclusie: een aardig boekje vol praktische tips, maar ook niet meer dan dat; verwacht geen diepgang.
(NBD|Biblion recensie, Rob Gerits)


Fietsen voor een fit lichaam
door Delia Smith

Bestel bij

Paperback | 174 pagina's | 2008
ISBN: 9789044721423
Beschrijving:
Verbeter uw conditie met aangepaste trainingsschema's, de juiste rijtechnieken en een optimale voeding.
Wie aan zijn conditie wil werken of zijn lichaam wil trainen, kan tegenwoordig kiezen uit duizend en één activiteiten, programma's en toestellen. Maar in dit enorme aanbod blijft fietsen nog altijd een van de meest populaire en voor de hand liggende methoden: het is relatief goedkoop, voor bijna iedereen bereikbaar, en je kunt het doen waar en wanneer je maar wilt. Dit boek is een compleet trainingshandboek voor wie zijn fitnessniveau (en daarmee ook zijn gezondheid) op peil wil houden of verbeteren. Waarom juist fietsen zo'n goeie workout biedt, beantwoordt het eerste hoofdstuk. In de volgende hoofdstukken leest u waar u precies op moet letten bij de keuze van een fiets en de aankoop van uw uitrusting. Ook rijtechnieken en tips voor uw veiligheid komen in deze hoofdstukken aan bod. Het tweede - en belangrijkste - deel van dit boek gaat dieper in op de fietstraining zelf; U maakt kennis met de basisprincipes van een efficiënte training en leert hoe u uw persoonlijke trainingsschema zelf samenstelt. Daarnaast wordt de nodige aandacht besteed aan het belang van stretching en de juiste voeding. Hat laatste hoofdstuk is ten slotte gewijd aan de specifieke training voor wie aan wedstrijden wil deelnemen.
Recensie:
Dit boek geeft in zeer begrijpelijke taal weer hoe en waarom een training op de fiets de conditie en de gezondheid kan bevorderen. De auteur is wielercoach geeft gedetailleerde adviezen en richtlijnen voor onder meer de fietskeuze, behandelt trainingsschema's voor beginners en gevorderden, en - zeer belangrijk - voorziet alles overzichtelijk van duidelijke voor- en nadelen. Technische begrippen worden in voor leken eenvoudige bewoordingen uitgelegd. De auteur komt overtuigend en inspirerend over in de noodzaak van deze fitnesstraining. Geillustreerd met sobere foto's en tekeningen in zwart-wit. Met register.
(NBD|Biblion recensie, M.L. Wijsman)


Gids voor wielertoeristen
door Tom Claes

Bestel bij

Paperback | 119 pagina's | 2009
ISBN: 9789058264077
Beschrijving:
De complete raadgever over alle aspecten van de wielersport: uitrusting - rijtechnieken - training - voeding - gezondheid.
De complete knowhow voor de wielrenner! Het Groot handboek wielrennen is een complete raadgever voor elke wielrenner - beginner of gevorderde - die efficiënt wil trainen en zijn passie op een verantwoorde manier wil beleven. In dit boek biedt dr. Peter Konopka, voormalig arts van de Duitse wielerbond en ploegarts van de Duitse nationale wielerploegen, een schat aan vakkundige informatie en adviezen over alle aspecten van de wielersport, gebaseerd op de meest recente sportwetenschappelijke bevindingen. Zo komt u onder andere alles te weten over: - de juiste uitrusting - de anatomie van de racefiets - de optimale fiets- en rijtechnieken, zoals de trapfrequentie en de soepele pedaalslag - de voornaamste trainingsprincipes en -programma's - de beste sportvoeding - het belang van een goede herstelperiode - de specifieke gezondheidsklachten van de wielrenner
Recensie:
Een complete raadgever voor elke wielrenner - beginner of gevorderde - , zo wordt gesteld. De auteur is voormalig arts van de Duitse wielerbond en ploegarts van de Duitse nationale wielerploegen, en heeft vakkundige informatie en adviezen over alle aspecten van de wielersport, gebaseerd op eigen ervaringen en de meest recente sportwetenschappelijke bevindingen trachten op te schrijven. Zo komen onder andere de juiste uitrusting, de anatomie van de racefiets, de optimale fiets- en rijtechnieken, de voornaamste trainingsprincipes en -programma's aan bod. Sommige passages in het boek zijn van een behoorlijk wetenschappelijk niveau, andere passages lezen makkelijker weg. De hele publicatie is voorzien van mooie kleurenfoto's, verhelderende tekeningen en tabellen. Deze zijn niet allemaal zo eenvoudig te 'lezen'. Met een voorwoord van Jan Ullrich. Met register.
(NBD|Biblion recensie, RvdD)


Wielrennen
door Bart Brouwers

Bestel bij

Paperback | 148 pagina's | 2010
ISBN: 9789059404823
Beschrijving:
GURU: Wielrennen staat vol persoonlijke tips voor wielrenners die nog moeten beginnen én al jaren bezig zijn. De auteur, Bart Brouwers, is iemand die door zijn ervaring met beide benen op de grond staat, enthousiasme kan overbrengen en bewijs levert dat je om te gaan fietsen niet meteen al je spaargeld hoeft in te leggen. De uitgave staat vol praktische tips die je nergens anders leest en verwijst talloze vooroordelen naar het rijk der fabelen. Na lezing heb je geen enkel excuus over om niet te gaan fietsen!
Recensie:
Overzichtelijk ingedeeld boekje dat alle fysiologische en materiele aspecten van het wielrennen in luchtig, makkelijk leesbaar taalgebruik belicht. De auteur, medewerker van dagblad De Limburger, geeft handige tips en wetenswaardigheden, waar je als beginnend en gevorderd wielrenner je voordeel mee kunt doen. De tips varieren van de kledingkeus en de aanschaf van een fiets tot gerichte lichamelijke en mentale trainingsmethodes. Ze zijn aangevuld met handige tabelletjes. De auteur behandelt ook onderwerpen als fietsonderhoud, fietsreizen en specifieke voedingtips. Het is duidelijk dat hier een echte wielerfanaat en ervaringsdeskundige aan het woord is; met veel devotie en passie schrijft de auteur over zijn liefhebberij. In elk hoofdstuk persoonlijke noten van de schrijver, waarmee hij zijn ervaringen illustreert. Hierdoor is het een inspirerend boek geworden, dat elke wielrenner wel iets kan bieden. Met register. Kleine druk.
(NBD|Biblion recensie, Erwin van Klinken)


Trainingshandboek voor wielertoeristen
door Paul Van Den Bosch

Bestel bij

Paperback | 160 pagina's | 2011
ISBN: 9789044725032
Beschrijving:
Eén dag voor de legendarische Ronde van Vlaanderen kun je als gepassioneerd wielrenner je sportieve hart ophalen tijdens de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen en Mountainbikers, een groots fietsevenement waar je trajecten van verschillende afstanden kunt rijden. Tegenwoordig worden trouwens overal in België soortgelijke toertochten georganiseerd, zodat je als wielertoerist het hele seizoen aan je trekken kunt komen: van de Peter Van Petegem Classic in Oudenaarde tot de Géants des Ardennes in Luik. Maar om echt te genieten van deze sportieve uitdagingen moet je goed voorbereid aan de start verschijnen. Om je daarbij te helpen hebben topcoach Paul Van Den Bosch en topveldrijder/-mountainbiker Sven Nys hun jarenlange ervaring en kennis gebundeld in dit praktische handboek. Van de basisprincipes voor een solide training en uitgewerkte trainingsschema's voor concrete doelstellingen tot praktische informatie over de juiste voeding, de uitrusting voor een lange rit en blessures. Kortom, met dit boek bereid je je voor zoals de profs dat doen!
Recensie:
Elk jaar trekken duizenden wielerliefhebbers naar de klassieke parcoursen om hun eigen 'ronde' te rijden. In dit handboek hebben de auteurs, een topcoach en een topveldrijder, hun grote ervaring en kennis gebundeld om de talrijke wielertoeristen perfect voorbereid op weg te helpen en maximaal fietsplezier te bezorgen. Er wordt uitleg gegeven over trainingsprincipes en -vormen, de trainingsopbouw, het gevaar van overtraining, het belang van juiste voeding en vochtopname en het voorkomen van bekende sportblessures. Verder zijn concrete trainingsschema's uitgewerkt voor verschillende fietsevenementen in Belgie, zoals de Ronde van Vlaanderen. Sven Nijs beschrijft tenslotte nog zijn eigen aandachtspunten met betrekking tot een gereden koers, waarna besloten wordt met een evenementenoverzicht voor toerfietsers.
(NBD|Biblion recensie, Mede naar gegevens van J.A.S. Koreman)

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site