ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site

Biografieën wielersport

Naar de fietsenwinkel van bol.com

Merckxissimo
door Karl Vannieuwkerke

Bestel bij

Hardcover | 144 pagina's | 2009
ISBN: 9789081389402
Beschrijving:
Eind jaren zestig overvleugelt een talentvolle jongeling de tegenstand in elke tak van de wielersport. Hij collectioneert zegepalmen. Een rasechte Belg introduceert een nieuwe standaard, maar dan wel een die voor anderen onbereikbaar zal blijken. Het begint met een zege in Lettelingen en eindigt in Kemzeke als hij zijn fiets tegen een bakstenen muurtje plaatst. Hij wint 525 wedstrijden.
Eddy Merckx wint voor de eerste keer de Ronde van Frankrijk in 1969. Het is de eerste van vijf penseelstreken van een grootmeester in de Tour, het begin van een indrukwekkend oeuvre.
VRT-wielergezicht Karl Vannieuwkerke reconstrueert 40 jaar na de feiten in 26 hoofdstukken de eerste Tourzege van Eddy Merckx. Daarnaast tekenen 25 notoire gastschrijvers voor een unieke blik op de grootste momenten uit de carrière van Eddy Merckx. Fotograaf Stephan Vanfleteren zorgt met recente foto's voor het prachtige decor van beelden die verwijzen naar de rijke loopbaan van Eddy Merckx. Samen met nooit geziene pareltjes en legendarische icoonbeelden uit de archieven van toonaangevende sportkranten in Europa doen zijn foto's de mythe herleven. Jan Maes is al van kindsbeen af een gepassioneerd ' Merckxist '. Hij is de samensteller en de drijvende kracht achter dit hommageboek waarin sport en kunst hand in hand over de finish rijden.
De 51 hoofdstukken vormen een boek vol verplichte wielerlectuur. Het getal 51 blijft voor altijd verbonden met het legendarische rugnummer waarmee Merckx zijn eerste Tour won. Dit boek is een ode aan een uitzonderlijke kampioen en een beeldschone mens. Zoals hij met de fiets reed, heeft niemand het hem ooit voor- of nagedaan. Eddy Merckx, een legende bij leven. De Grootste der Groten. Merckxissimo!
Recensie:
Dit huldeboek schetst een mooi beeld van de mens en atleet Eddy Merckx. In het voorwoord besteedt Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comite, vooral veel aandacht aan het feit dat Merckx altijd zichzelf en eenvoudig is gebleven. Vervolgens doet sportjournalist Karl Vannieuwkerke ons de eerste en mooiste Tourzege van de 'Kannibaal' in 1969 etappe na etappe opnieuw beleven. Tussenin vertellen 25 bekende Vlamingen - van ex-premier Guy Verhofstadt tot sportjournalist Michel Wuyts - over hun herinneringen aan Merckx. Verder bevat het boek enkele mooie literaire bijdragen door Bernard Dewulf, Dimitri Verhulst en Guido Belcanto. Het boek sluit af met een epiloog door supporter en initiatiefnemer van het boek Jan Maes. Alle grote momenten uit de rijkgevulde carriere van de grootste wielrenner aller tijden komen aan bod, maar de focus ligt op Merckx' eerste Tourzege. Een mooie uitgave, geillustreerd met prachtige foto's van Stephan Vanfleteren en archieffoto's uit de grootste Europese (sport)kranten. Luxueuze hardcover op groot formaat en met dik, glanzend papier.
(NBD|Biblion recensie, Redactie Vlabin-VBC)


Merckx 525
door Karl Vannieuwkerke en Frederik Baeckelandt

Bestel bij

Hardcover | 208 pagina's | 2010
ISBN: 9789081389471
Beschrijving:
224 unieke pagina's van puur wielergenot, exclusief fotomateriaal uit nooit aangeboorde archieven. "Merckx 525 is een lange rit door mijn hele carrière waarin ik 525 overwinningen heb behaald. Naast mooie teksten bevat dit prachtige werk een unieke collectie exclusief fotomateriaal. Dit boek is het enige door mij geautoriseerde werk naar aanleiding van mijn 65e verjaardag. Veel lees- en kijjkplezier." Getekend: Eddy Merckx.


De grootste wielerkampioenen
door Aart Aarsbergen en Peter Nijssen

geschiedenis van de wielersport in 110 portretten

Bestel bij

Pocket | 656 pagina's | 2010
ISBN: 9789041708199
Beschrijving:
Aart Aarsbergen en Peter Nijssen beschrijven in De grootste wielerkampioenen de geschiedenis op van de wielersport vanaf het allereerste begin tot nu. Honderd trefzekere portretten van legendarische vedetten die geschiedenis schreven. Het zoomt in op de gloriedaden en dramatische momenten in de wielerlevens van de beschreven vedetten, maar ontvouwt ook een caleidoscopisch perspectief op de veelbewogen wielerhistorie. Met aandacht voor de ontwikkeling van het materiaal en kwesties als doping, commercialisering, mediatisering en mondialisering, en voorzien van een uitgebreid register, is het een overzicht met een grote reikwijdte.
Recensie:
Hoe bepaal je wie de beste wielrenners aller tijden zijn? De beide auteurs van dit historisch wieleroverzicht komen tot hun keuze van hondertien renners door alleen overwinningen in bekende eendagsklassiekers, de grote rondes (Tour, Giro en Vuelta) en het wereldkampioenschap via een vastgestelde puntenwaardering bij elkaar op te tellen. Enigszins discutabel, want ereplaatsen en etappezeges tellen dan niet mee. Een voordeel is, dat enkele minder bekende Italiaanse en Franse renners ook aan bod komen. Alle honderdtien renners worden biografisch beschreven in chronologische volgorde. Consequent is van elke wielrenner een zwart-witfoto opgenomen. De nadruk ligt natuurlijk op de fietsprestaties, maar ook wordt vermeld wat iedere renner na zijn carriere heeft gedaan en soms hoe hij aan zijn eind is gekomen. Alles kort en duidelijk, af en toe anekdotisch, maar altijd 'to the point'. Anders zou deze vuistdikke Paperback | onhanteerbaar zijn geworden. Dit monumentale wielerboek bevat een indrukwekkende literatuuropgave. Er worden zes Nederlanders vermeld: Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Jan Raas, Wim van Est en Jo de Roo. Deze editie is herzien en uitgebreid met tien portretten. Met register. Kleine druk.
(NBD|Biblion recensie, K.W. Cuperus)


Op z'n RAAS
door Fred van Slogteren

Bestel bij

Hardcover | 232 pagina's | 2009
ISBN: 9789054720959
Beschrijving:
Jan Raas behoort tot de grootste wielerpersoonlijkheden aller tijden. Hij was als wielrenner de baas in het peloton en wel zodanig, dat hij in het rijtje hoort van grote patrons als Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Lance Armstrong. Mannen die de koers naar hun hand konden zetten, omdat ze beter, dominanter en slimmer waren dan wie ook. Zijn overwinningen waren vaak groots en meeslepend en zijn gezag was ongeëvenaard. Als in zijn sterke lijf de storm opstak, was hij door niemand te kloppen.
Na zijn profcarrière werd hij ploegleider en dat is een geamputeerde wielrenner. Achter het stuur merkte hij dat zijn renners niet konden wat hij kon en dat hij daar niets aan kon veranderen. Wat niet wegneemt dat hij als coach vele malen zijn renners op z'n Raas naar grote successen heeft geleid.
Hij bereikte het hoogtepunt van zijn carrière toen hij in staat werd gesteld het totale Nederlandse wielrennen een solide basis te geven en terug aan de top te brengen. Door allerlei oorzaken, uiteengezet in deze door de hoofdpersoon geaccordeerde biografie, verliep dat niet zoals hij gewild had. Maar zijn aandeel was geleverd en het tijdperk Raas is misschien wel de belangrijkste periode geweest in de Nederlandse wielergeschiedenis.
Recensie:
In dit zeer gedegen boekwerk wordt de loopbaan beschreven van een van de markantste en succesvolste wielrenner van de twintigste eeuw, Jan Raas. Een man met een weerbarstig karakter, een sterke wil en een duidelijke visie. Van jongs af aan ging hij zijn eigen gang, wat leidde tot schitterende overwinningen, maar ook tot talloze botsingen op het menselijke vlak met renners, ploegleiders, sponsors en pers. Sympathie kon hem gestolen worden. Alles wordt breed uit gemeten en je krijgt een gedetailleerde chronologische inzage achter de schermen van dertig jaar beroepswielersport, waarbij duidelijk wordt dat succes ook zijn keerzijde heeft. Helaas heeft de beroepstijd na zijn actieve periode niet bijgedragen tot een beter imago van deze stugge Zeeuw. Het doet echter niets af aan de formidabele carriere van een van de allerbeste coureurs die we hebben gehad. Met foto's in zwart-wit en kleur en een namenregister.
(NBD|Biblion recensie, J.A.S. Koreman)


BOOGIE
door Maarten Scholten

Bestel bij

Hardcover | 295 pagina's | 2007
ISNB: 9789054720409
Beschrijving:
Veel liefhebbers zijn het ermee eens: Michael Boogerd was de beste Nederlandse wielrenner van de laatste twee decennia. In zijn officiële biografie Boogie vertelt hij op onthullende manier alles over zijn unieke carrière. Hoe hij begon als jochie in de duinen bij Scheveningen. Hoe hij in 2002 de legendarische touretappe naar La Plagne won. Zijn beleving van de vele successen, maar ook de schaduwkanten van zijn grenzeloze gedrevenheid. Michael Boogerd heeft een uitgesproken mening over de wielerwereld om hem heen. Zijn met unieke (jeugd)foto's geïllustreerde biografie Boogie bevat bovendien het dramatische verhaal van de verloren gele trui in de Tour de France van 2007.
Recensie:
Eind 2007 zette Michael Boogerd een punt achter zijn actieve wielercarriere. Hij heeft vele ereplaatsen behaald en wordt beschouwd als Nederlands meest constante wielrenner van de laatste tien jaar. Na zijn afscheid verschenen er kort na elkaar drie wielerboeken over zijn loopbaan. 'Volle bak'* van schrijver Gerard Marlet gaat voornamelijk over Boogerds heroische etappeoverwinning op La Plagne in de Tour de France van 2002. Het forse boek 'Michael en Erik'** beschrijft de gelijk oplopende profloopbaan met collega en ploeggenoot Erik Dekker. De geautoriseerde biografie 'Boogie' is in feite een langgerekt interview met Michael Boogerd, 'een stadse jongen met een boerenmentaliteit'. De auteur, sportjournalist van NRC Handelsblad, laat Boogerd uitgebreid vertellen over zijn passie voor de wielersport, van nieuweling tot professional. Vooral zijn belevenissen in de Tour de France van 2007 lezen als een waargebeurde thriller. De uitgave is voorzien van prachtige kleurenfoto's en bevat tevens de complete 'palmares' van Michael Boogerd. Een aanrader voor elke wielerliefhebber.
(NBD|Biblion recensie, K.W. Cuperus)


Erik & Michael
door Joop Holthausen

een tijdperk

Bestel bij

Hardcover | 432 pagina's | 2008
ISBN: 9789067970013
Beschrijving:
Voor Michael Boogerd en Erik Dekker zit het erop. Zij fungeerden in de jaren voor en na de eeuwwisseling als de onomstreden vaandeldragers van de Nederlandse wielersport. Samen hebben zij in een bewogen periode ervoor gezorgd dat Oranje zich handhaafde in de mondiale top. In MICHAEL & ERIK, EEN TIJDPERK koersen de auteurs mee in de adembenemende jacht van Boogerd op zijn triomfen in de Tour en de klassiekers. Ze bewonderen zijn vermogen iedere dag opnieuw het uiterste van zichzelf te vergen. Ze zitten aan het wiel van Dekker, zowel bij zijn magistrale drieslag in de Tour van 2000 als bij zijn indrukwekkende zege in Parijs-Tours van 2004. Ze bewonderen zijn wilskracht na iedere tegenslag met verbeten ijver te vechten voor een come-back. De auteurs zijn behalve bij de hoofdfiguren vooral te rade gegaan bij begeleiders, artsen, ouders, vrouwen, sponsors, fans, ploeggenoten en tegenstanders. Dat alles resulteert in een boeiend document dat een gedetailleerd beeld oplevert van een bijzonder wielertijdperk.


De Kneetstory + CD
door Hans Prakke

over de dood en de gladiolen van een Amsterdamse professional

Bestel bij

Paperback | 176 pagina's | 2005
ISBN: 9789077834107
Beschrijving:
Samensteller (oud-wielerverslaggever) Hans Prakke vroeg zelf in interviews naar de ware aard van De Kneet en nodigde journalisten en politici uit hun herinneringen op te halen aan Gerrie Knetemann (1951-2004), welbespraakte wielergrootheid van Nederland! Interviews met Gré Knetemann, zoon Marnix, dochter Elise en dochter Roxanne. Maar ook vraaggesprekken met Herman Krott, Peter Post, Henk Lubberding, Hennie Kuiper en Aad van den Hoek. En tevens de herinneringen van Tourwinnaar Jan Janssen aan De Kneet. Met een voorwoord en een hoofdstuk geschreven door oud-premier Dries van Agt en bijdragen van oud-minister Relus ter Beek, staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp van Sportzaken en NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra. Artikelen van o.a. Tonny Eyk, VRT-commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer, Hugo Camps, Ludo van Klooster en een bijzondere bijdrage van cabaretier Freek de Jonge!


Alleen vooruit
door Dominique Elshout

Hennie Kuiper, kampioen van het volk

Bestel bij

Paperback | 224 pagina's | 2004
ISBN: 9789020403947
Beschrijving:
Hennie Kuiper was in zijn jeugd een wat schuchtere Twentse boerenzoon met een spraakgebrek. Het Twentse is gebleven, het spraakgebrek niet. Kuiper groeide uit tot een topcoureur met een schitterende erelijst: olympisch kampioen, wereldkampioen, Nederlands kampioen, winnaar van Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije. In de Tour de France werd hij twee keer tweede in het eindklassement en won hij twee onvergetelijke etappes op de Alpe d'Huez. Alleen de gele trui droeg hij nooit.
Voor deze openhartige biografie van een van Nederlands beste renners sprak journalist Dominique Elshout uitvoerig met Hennie Kuiper, diens familie en vrienden en een groot aantal oud-renners en ploegleiders uit de internationale wielerwereld, onder wie José De Cauwer, Adrie van der Poel, Joop Zoetemelk, Jim Ochowicz, Jan Raas, Peter Post en Lance Armstrong.
Recensie:
Hennie Kuiper is een van de grootste renners uit de Nederlandse wielergeschiedenis. Een aan hem gewijde biografie verdient dan ook een plaats in de vaderlandse sporthistorie. Freelance journalist Elshout heeft zich als samensteller goed van zijn taak gekweten. Zichtbaar wordt hoe de stotterende, onzekere en teruggetrokken boerenjongen van weleer een groot kampioen werd, die onder andere met de Olympische en wereldtitel op zak vele jaren later zijn succesvolle carriere afsloot. Door de sport is karaktermens Kuiper populair geworden en gevormd en thans is hij in staat zowel binnen de wielersport als daarbuiten zelfverzekerd en met gezag op te treden. Familie, vrienden en oud-coureurs werkten mee aan deze biografie. Voorts is geput uit talrijke archieven. Een fotoverantwoording en register sluiten een geslaagd wielerboek af, waaraan zeker de wat oudere liefhebbers veel plezier zullen beleven. Kleine druk.
(NBD|Biblion recensie, Redactie)


Leontien van Moorsel, de Rit van mijn Leven
door Marjolein Hurkmans

over haar angsten, verdriet, obsessies, moed en kracht

Bestel bij

Paperback | 208 pagina's | 2008
ISBN: 9789085106609
Beschrijving:
Leontien van Moorsel werd geboren op 22 maart 1970 in Boekel, een klein Brabants dorpje onder de rook van Eindhoven. En daar zou ze misschien nog steeds hebben gewoond als ze niet al op jonge leeftijd ontdekte dat ze keihard kon fietsen. Met een ongekend doorzettingsvermogen fietste ze uiteindelijk 4 Olympische titels, 9 wereldkampioenschappen, en 2 tourzeges bij elkaar. Een en al euforie, zou je bijna zeggen. Maar dat valt tegen. Het fanatisme dat Van Moorsel meervoudig wereldkampioene maakte, brak haar ook op. Haar gouden medailles bleken een zwarte keerzijde te hebben. Openhartig vertelt ze haar verhaal. Over de vele ups and downs, haar strijd tegen een eetstoornis en het moederschap dat haar leven nieuwe invulling geeft nu de pedalen niet langer meer permanent ronddraaien.
Marjolein Hurkmans (16 maart 1965) is journalist bij de Telegraaf waar ze reportages maakt en interviews doet voor het magazine Vrouw op zaterdag. Fietsen doet ze hooguit als haar auto niet wil starten, op de omafiets van een van haar drie kinderen. Eerder schreef ze het autobiografische 'Mama's zijn ook mensen' (2000) en 'Natuurlijk houd ik van je, hoe heet je ook alweer' (2004)
Recensie:
Biografie van oud-wielrenster Leontien van Moorsel, geboren op 22 maart 1970 in Boekel (Noord-Brabant). Ingedeeld in vijf delen wordt het leven vanaf haar jeugd verteld. Met haar moeders woorden: 'Tinus, als jij nou eens op de oude fiets van ons Jan gaat fietsen, dan heb je ook wat te doen...', zet ze op achtjarige leeftijd haar eerste stappen in de wielersport. Vele wielersuccessen volgen, ze wordt vele malen kampioen, waaronder meervoudig wereldkampioen. Door de ziekte anorexia onderbreekt ze haar wielercarriere, ze is totaal uitgeput. Na een geslaagde comeback stopt ze in 2004 met wielrennen. In 2007 wordt haar dochter Indy geboren. Vlotgeschreven biografie, waarin behalve Leontien van Moorsel zelf, ook familieleden, haar echtgenoot en vrienden uitgebreid en openhartig aan het woord komen. Veel aandacht voor haar eetstoornis. Geillustreerd met kleurenfoto's en achterin een overzicht van de prijzen die Van Moorsel heeft gewonnen. De auteur is journalist bij dagblad De Telegraaf.
(NBD|Biblion recensie, Redactie)


Gedroomd wielrennen
door Gert Jan de Vries

Bestel bij

Paperback | 232 pagina's | 2006
ISBN: 9789029563826
Beschrijving:
Als Leontien Zijlaard-van Moorsel begin 2005 haar fiets in de nok van Sportpaleis Ahoy ziet verdwijnen is ze de meest gelauwerde Nederlandse sportvrouw aller tijden en de beste wielrenster ter wereld. Ze is een toonbeeld van wilskracht, een sterke vrouw die is teruggekomen uit een diep dal.Ze heeft alle beloften waargemaakt die ze deed als Malle Tinus uit Boekel, het meisje dat op haar vijftiende voor het eerst Nederlands kampioene werd. Ze heeft de grenzen van haar sport verlegd, al is ze er door schade en schande achter gekomen dat sommige van die grenzen zich in haarzelf bevonden. De geest heeft het lichaam zijn wil opgelegd.Sporthelden zijn iconen. Leontien, Tinus, Tieske wordt vergeleken met Johan Cruijff, Eddy Merckx en Lance Armstrong. Haar gedrevenheid is een voorbeeld voor velen. Maar hoe hoog was de prijs van het succes? En hoe kreeg ze het voor elkaar om ondanks de vernietigende anorexia topprestaties te leveren?Gert Jan de Vries schetst in deze interpretatieve biografie een levendig portret van de 'gezellige Brabantse meid' die op eigen kracht het dameswielrennen tientallen jaren de toekomst in katapulteerde. Gert Jan de Vries (1963) studeerde Algemene Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde op uitgever Geert van Oorschot. Hij schrijft, vertaalt en recenseert.
Recensie:
Portret van de bekende wielrenster Leontien van Moorsel (1970) die het wielrennen voor vrouwen in Nederland op de kaart zette. In 1985, vijftien jaar oud, won zij in Warn, Friesland, al haar eerste Nederlandse titel op de weg. De Brabantse was zo fanatiek dat zij er bijna aan onderdoorging, zij leed onder meer aan anorexia nervosa. Later wist 'Tinus' met behulp van haar echtgenoot uit dit dal omhoog te krabbelen en bereikte de absolute top. Ze behaalde vele Nederlandse, wereld- en Olympische titels, werd vele keren Sportvrouw en Wielrenster van het Jaar, kreeg de Ereprijs van de Nederlandse sportpers, werd Wielrenster van de (20e) Eeuw enz. In 2005 stopte zij haar wielercarriere. De Vries beschrijft gedetailleerd haar carriere, en de gevolgen voor haar persoonlijke leven en gezondheid. Een wat onpersoonlijk (De Vries kreeg geen medewerking van Van Moorsel of haar oud-coach), maar wel grondig gedocumenteerd portret, met zwart-witfotokatern, verantwoording en een overzicht van alle zeges die Van Moorsel behaalde. Gert Jan de Vries (Den Haag 1963) is thrillerrecensent voor NRC/Handelsblad, en vormt samen met vertaler Auke Leistra het thrillerduo Gebr. Wagenaar.
(Biblion recensie, Redactie)


Museeuw spreekt
door Rik Vanwalleghem

van leeuw tot prooi

Bestel bij

Paperback | 183 pagina's | 2009
ISBN: 9789020976151
Beschrijving:
Op donderdag 4 september 2003 vielen tien speurders binnen bij Johan Museeuw voor een huiszoeking. Ze zochten doping. Museeuw besefte meteen hoe laat het was. 'Van leeuw werd ik op slag prooi. De redder van het wielervaderland was sindsdien aangeschoten wild. In dit boek vertelt hij vrijuit over de mentale roetsjbaan waarop hij terechtkwam. Hij kijkt terug op zijn innerlijke twijfels, de tweestrijd die hem verscheurde, de bekentenis en de spijt, die te laat kwamen. Hij maakte kennis met de dunne scheidslijn tussen glorie en afgang, tussen aanbidding en verguizing. Hij ervoer het tweesnijdend mes van de roem, de meedogenloosheid van de media en het verraad van de buitenwereld, die hem plots als een vuige crimineel beschouwde. Het boek is behalve een schuldbekentenis ook een vraag om begrip voor de hedendaagse toprenner, die onder grote druk de hoogste toppen wil bereiken. Museeuw verbloemt zijn misstap niet. Maar hij laakt de onrechtvaardigheid van de dopingschaduw die sinds de affaire over zijn hele carrière ligt. In het boek weerklinkt niet alleen 'mea culpa', Museeuw vraagt ook erkenning voor zijn verdiensten, zijn doorzettingsvermogen, zijn erelijst. Want achter de leeuw (en de prooi) zat niet alleen een uitzonderlijk atleet, maar ook een mens van vlees en bloed.
Recensie:
Voor dit boek tekende voormalig sportjournalist Rik Vanwalleghem het verhaal op van de Vlaamse ex-wielrenner Johan Museeuw, die in 2003 werd betrapt op het gebruik van doping. Het boek, dat werd opgesteld in de ik-vorm, leest als een publieke schuldbekentenis. Eerst komen de huiszoeking en het verhoor aan bod. Daarna schetst Museeuw de context van zijn dopinggebruik, en vertelt hij over het berouw en de moeilijke jaren waarin hij werd achtervolgd door de pers en het parket. In 2005 staat Museeuw, die dan al is gestopt met wielrennen, dicht bij een bekentenis. Opnieuw geeft hij niets toe, tot de tekst van de bekentenis twee jaar later terechtkomt in de handen van de media. Museeuw vertelt zijn verhaal op een openhartige manier, en geeft o.m. toe dat hij soms onhandig communiceerde en niet altijd tegen kritiek kon. In een nawoord schrijft Vanwalleghem dat de sportman wat dat betreft leergeld heeft betaald. De korte hoofdstukken en vele dialogen leveren een vlot lezend boek op, dat vooral de wielerliefhebber zal interesseren. De opbrengst van het boek gaat naar het Kinderkankerfonds.
(NBD|Biblion recensie, Redactie Vlabin-VBC)


Ik ben god niet
door Frank Vandenbroucke

Bestel bij

Hardcover | 324 pagina's | 2011
ISBN: 9789077941300
Beschrijving:
Laat de naam Frank Vandenbroucke vallen en er ontstaat gegarandeerd discussie. Politicus, huisvrouw of renner: Frank is een persoon die niemand onberoerd laat. Niet in de nadagen van zijn carrire en al zeker niet in zijn topperiode.Volgens sommigen het grootste talent dat Belgie ooit gekend heeft, volgens anderen niet meer dan een omhooggevallen glamourboy. Slechts over een ding bestond er eensgezindheid: wat hij liet zien op de fiets was adembenemend. De beelden uit Luik-Bastenaken-Luik 1999 waarop hij de Italiaan Bartoli uitdagend in de ogen kijkt en hem dan terplekke laat, staan verankerd in het collectieve geheugen.Frank Vandenbroucke: het Godenkind, Il Bimbo doro, de wielrenner, het enfant terrible op de fiets gaat even terrible tekeer in boekvorm. In dit boek verzwijgt hij niets echt niets. Het is de waarheid en die doet voor mij niets af aan de waarde van mijn overwinningen zegt hij zelf. Ik ben God niet gaat over meer dan wielrennen alleen. Het gaat over een leven dat geleefd heeft en geleefd werd. Over een man die nu zijn eigen verleden uitdagend in de ogen kijkt. En wij kijken mee..
Recensie:
In dit boek blikt de Belgische (ex-)wielrenner Frank Vandenbroucke terug op zijn turbulente carriere. Vandenbroucke maakte op 19-jarige leeftijd zijn intrede in het professionele wielerpeloton. Met winst in o.m. Luik-Bastenaken-Luik en een verbluffende campagne in de Ronde van Spanje was 1999 zijn topjaar. Datzelfde jaar raakte hij echter betrokken bij een dopingzaak. Zijn carriere verzoop in een poel van familieperikelen, rechtszaken, depressies, drugs en echtelijke problemen. Nadat Vandenbroucke eerst tot de nieuwe Merckx was gebombardeerd, werd hij een van de favoriete speeltjes van de roddelpers. Een genuanceerd beeld van de wielrenner bleef dan ook uit. Vreemd genoeg blijkt Vandenbroucke zelf de geknipte figuur om daar verandering in te brengen. In dit boek blikt hij weliswaar uitgebreid terug op zijn sportieve triomfen, maar gaat hij ook vaak pijnlijk eerlijk in op zijn fouten en tekortkomingen. Vandenbroucke ontpopt zich daarbij tot een onderhoudende verteller, die bovendien grappig uit de hoek weet te komen. Middenin vind je een katern met kleurenfoto's op glanzend papier.
(NBD|Biblion recensie, Redactie Vlabin-VBC)


Lance Armstrong
door John Wilcockson

Bestel bij

Paperback | 340 pagina's | 2009
ISBN: 9789029571500
Beschrijving:
Wie kent niet het heroïsche verhaal van Lance Armstrong. Hoe hij als jonge en veelbelovende profwielrenner een terminale kanker overleefde en vervolgens zeven keer de Tour de France won – een absoluut record. Dit inspireerde vele miljoenen: van sportlieden tot kankerpatiënten en mensen in hun directe omgeving.
Armstrong wordt wel de grootste kampioen ter wereld genoemd. Zo'n predikaat maakt zowel geliefd als gehaat. En er zijn dan ook talrijke pogingen gedaan zijn naam in diskrediet te brengen, onder meer door hem te beschuldigen van doping. Tot dusver heeft Amstrong al die beschuldigingen met kracht weten te weerleggen. Sterker nog: hij maakt dit jaar, op zijn zevendertigste, een comeback in het wielerpeloton.
In dit levensverhaal schetst John Wilcockson aan de hand van vele interviews die hij de afgelopen jaren met Armstrong maakte én gesprekken met talloze mensen om hem heen een openhartig portret dat Armstrong in zijn kern probeert te doen kennen.
Recensie:
Vlot geschreven biografie van de zevenvoudig Tour de France winnaar Lance Armstrong, die in 2009 zijn rentree maakte in het wielerpeloton. Het geeft een chronologisch overzicht van de hoogte- en dieptepunten van Armstrong, zijn jeugd, opkomst als renner, de overwinning op kanker en zijn terugkeer. Doordat Wilcockson meer dan zestig personen heeft geinterviewd, zowel uit de sport als uit Armstrongs priveleven, ligt de nadruk niet op het sporticoon Lance, maar is het een uitgebalanceerd geheel. Hoewel de auteur pro-Armstrong is, komt dit niet hinderlijk naar voren, hij gaat onder meer in op dopingaantijgingen. Bijzonder zijn de interviews met zijn ex-vrouw en schoonvader en het stuk waarin Armstrong Wilcockson raadpleegt over zijn comeback. De auteur schrijft in een lichte verhalende stijl; samen met de uitspraken van de geinterviewden zorgt dit voor een vermakelijk boek. Geschreven door een wielerkenner: de Britse wielerverslaggever heeft meer dan veertig keer de Tour verslagen en heeft grote kennis van de wielerwereld. Hij is redacteur van Velo-News en schreef eerder '23 dagen in juli'*.
(NBD|Biblion recensie, Erwin van Klinken)

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site