ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site






Wielergeschiedenis boeken

Top 100 van het wielrennen
door Wilfred Luijck

de beste 100 wielrenners aller tijden op basis van uitslagen van bijna 8000 gereden wedstrijden

Bestel bij

Paperback | 114 pagina's | 2015
ISBN: 9789462541887
Beschrijving:
Dit jaar starten er drie Nederlandse teams in de Tour de France. Onder hen renners als Gesink, Mollema en Kruiswijk. Wellicht putten de klimmers van deze generatie inspiratie uit die ene dag in juli, nu precies tien jaar geleden, toen Michael Boogerd de zege greep in de bergetappe naar La Plagne. In ‘La Plagne. Een onvergetelijke dag in de Tour’ kruipt onderzoeker én wielerliefhebber Gerard Marlet in de huid van Michael Boogerd. We volgen hem bijna van minuut tot minuut tijdens zijn zegetocht. Al lezend ervaren we zijn eerzucht, twijfel, pijn, glorie en vreugde. Het minutieuze verslag wordt verrijkt met intrigerende bespiegelingen over de carrière van ‘Boogie’. Boogerd reed nooit in het geel en kwam nooit op het Tourpodium. Ook won hij nooit de bolletjestrui. Wel grossierde hij, in het EPO-tijdperk, in tweede en derde plaatsen in klassiekers en meerdaagse koersen. Meeslepend, puntig en geestig geschreven. Heerlijk leesvoer voor wielerliefhebbers!


De 100 Meest Legendarische Wielertruitjes
door Luc Schoonjans

Bestel bij

Hardcover | 208 pagina's | 2012
ISBN: 9789490608361
Beschrijving:
Van het onvergetelijke bruin van Molteni tot het veelkleurige Mapei, van de heerlijke eenvoud van de Peugeot-blokjes tot het eeuwige oranje-blauw van Rabobank, van de bolletjes van de Tour tot de maglia rosa van de Giro: de wielertruitjes van onze grootste kampioenen, van Anquetil tot Cavendish, spreken altijd wel tot de verbeelding. Dit boek verzamelt en bespreekt de 100 meest legendarische wielertruitjes: sommige zijn pareltjes van stijl en elegantie, zoals de shirts van Faema en Sky, sommige zijn spuuglelijk, maar altijd zijn ze uiterst herkenbaar en roepen ze het beeld op van legendarische prestaties en coureurs. Zo wordt koers toch ook een beetje kunst...


Pijn in het peloton
door Pieter Cramer en Frans Bevers

13 beruchte blessures bij wielrenners & meer ellende

Bestel bij

Paperback | 328 pagina's | 2018
ISBN: 9789029510578
Samenvatting:
Voor Pijn in het peloton baseren de auteurs zich op uitvoerige gesprekken met ervaringsdeskundigen, van wielrenners en artsen tot en met fotografen en koersdirecteurs. Vanuit verschillende perspectieven worden oorzaken en gevolgen van wielerleed besproken. Bloederige beelden die iedereen op het netvlies staan zijn voor de betrokken renner lang niet altijd de belangrijkste herinnering aan het leed. Wat weten we van de strijd van de coureur tijdens een langdurig genezingsproces? Kan hij terugkomen of besluit hij uiteindelijk zijn wielerloopbaan te beëindigen? Wanneer neemt de geest de pijn van het lichaam over?
Pijn in het peloton is een hommage aan de soms onvoorstelbaar hoge pijngrens waarover wielrenners beschikken, het doorzettingsvermogen om het doel te bereiken en het geloof om altijd weer beter terug te komen. Het is een nagenoeg complete inventaris van alles wat er in het lichaam en de geest van een wielrenner fout kan gaan. In dertien hoofdstukken passeert – van hoofd tot voeten – een gevarieerde reeks blessures, ongemakken en ongelukken de wielerrevue. Een fascinerende combinatie van feiten, verhalen en analyses.


Een man alleen op kop
door Wout Koster

het wielerleven van Fausto Coppi

Bestel bij

Paperback | 199 pagina's | 2010
ISBN: 9789029573689
Beschrijving:
Fausto Coppi (1919-1960) is een van de grootste en in elk geval een van de meest tot de verbeelding sprekende wielrenners aller tijden. Zijn sportieve carrière kende tal van hoogtepunten, waaronder het winnen van de Tour, de Giro en het wereldkampioenschap op de weg. Hij wordt door velen gezien als de grootste renner uit de geschiedenis van de wielersport.
Ondanks de sportieve successen werd zijn persoonlijk leven gekenmerkt door de nodige dieptepunten. Zijn huwelijk was een mislukking en zijn buitenechtelijke relatie – een schande in het katholieke Italië van de jaren vijftig – heeft hem vijanden, verdriet en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgeleverd. Aan het eind van zijn carrière had hij nauwelijks echte vrienden over.
Recensie:
In deze biografie geeft de auteur nog maar eens duidelijk aan waarom Fausto Coppi (1919-1960) een van de grootste aller wielrenners was en hij vijftig jaar na zijn dood nog steeds tot de verbeelding spreekt. Coppi won niet alleen ongelofelijk veel (Giro, Tour, klassiekers, kampioenschappen, etc.), maar ook vaak heel spectaculair en was in zijn tijd vooral een echte vernieuwer als het ging om voeding, training, kleding, materiaal, taakverdeling en begeleiding. Daarnaast stond hij bekend als een aardig persoon voor de mensen om hem heen en iemand die altijd zijn afspraken nakwam. Hij kende geen kapsones. Naast zijn vele successen wordt eveneens gerefereerd aan de talloze ruzies met zijn grootste concurrent Bartali en zijn buitenechtelijke relatie, die hem in het katholieke Italie van die tijd heel wat populariteit kostte. Ook de jarenlange (tot ver na zijn dood) publieke twisten tussen de twee vrouwen, met wie hij had samengeleefd, worden beschreven. Voor alles beklijft echter het beeld van een unieke renner, die zijn tijd ruim vooruit was. Het boek is voorzien van talloze zwart-witfoto's en een bibliografie.
(NBD|Biblion recensie, J.A.S. Koreman)


Fausto Coppi en Gino Bartali
door Curzio Malaparte

de twee gezichten van Italië

Bestel bij

Paperback | 112 pagina's | 2010
ISBN: 9789029572231
Beschrijving:
Kort voor de start van de Tour de France 1949, die door Fausto Coppi zou worden gewonnen en waarin Gino Bartali als tweede zou eindigen, publiceerde de grote Italiaanse schrijver Curzio Malaparte in het Franse sportblad Sport Digest het lange, gepassioneerde verhaal 'Les deux visages de l'Italie. Coppi et Bartali'. Volgens Malaparte ontkwam geen enkele naoorlogse Italiaan eraan in de tweestrijd tussen deze beide grootheden partij te kiezen. Je was Coppist of Bartalist, op dezelfde manier waarop communisten en katholieken tegenover elkaar stonden. Coppi met zijn vooruitstrevende opvattingen was de rebel, de vrome Bartali, die in Rome de paus bezocht en hem zijn gele trui schonk, was de voorbeeldige held van het belijdende deel der natie. Volgens Malaparte behoorde de door de heiligen beschermde Bartali tot hen die het dogma accepteren, terwijl Coppi niemand in de hemel nodig had om zich met hem bezig te houden. Terloops analyseert Malaparte het naoorlogse Italië, dat zich heen en weer geslingerd ziet tussen de krachtenvelden van traditie en van vernieuwing.
De vertaling is van Jan van der Haar, het voorwoord van wielerhistoricus Wout Koster.
Recensie:
In het zesde deel van Sportklassieken, een reeks heruitgaven van historische artikelen over verschillende sportdisciplines, komt de rivaliteit tussen Gino Bartali en Fausto Coppi aan bod. Nooit in de geschiedenis van de wielrennerij was er een animositeit als die tussen de beide Italianen na de Tweede Wereldoorlog. De media waren er als de kippen bij om de verschillen tussen hen uit te vergroten. Zo oversteeg de vijandigheid de sport en kreeg ze een maatschappelijke betekenis: Bartali werd het gezicht van het conservatieve en vrome Italie; Coppi de vertegenwoordiger van het modernistische en rationele Italie. Toen Malaparte de wielerhelden met elkaar vergeleek in zijn artikel, schetste hij dus ook een beeld van Italie anno 1949, toen het stuk voor het eerst werd gepubliceerd. Zelfs vanuit dit oogpunt bekeken is de tekst matig boeiend; de hoogdravende lyriek wordt gauw eentonig. De inleiding van Wout Koster, het nawoord van Jean-Bernard Pouy en het artikel 'Het onmogelijke samengaan' van Jacques Augendre zijn aangenamer om te lezen. Met zwart-witfoto's.
(NBD|Biblion recensie, Wim Van Verre)


Koerstrui
door John van Ierland en Evert de Rooij

de grootste collectie wielertricots ter wereld,
verzameld door Henk Theuns


Bestel bij

Paperback | 303 pagina's | 2010
ISBN: 9789490608064
Beschrijving:
Als wielrenner kon hij misschien geen potten breken; als verzamelaar heeft Henk Theuns inmiddels de absolute top bereikt. Niemand is veilig voor zijn verzamelwoede. Een optreden in een televisie-uitzending betekende de doorbraak. Sindsdien stromen de tricots bij Henk binnen. Ruim 1250 bijzondere truien zijn met renner, jaartal en ploeg in Koerstrui! opgenomen. De absolute toppers uit de collectie zijn voorzien van een korte biografie van de drager. In 1963 kreeg tiener Henk Theuns zijn eerste fietstrui, van wielrenner Jo de Roo. 'Dat truitje was toen heilig voor mij! Daar ging ik mee naar school, daar ging ik aardbeien in plukken. Dat truitje droeg ik dag en nacht.' Het bleek het begin van een imposante verzameling koerstruien van wielrenners uit binnen- en buitenland, amateurs en profs. Inmiddels heeft Henk er meer dan 3.000. Niet alleen voor wielerfans, maar ook voor modefanaten en liefhebbers van design en grafische vormgeving is Koerstrui! een echte 'must have'.


Parijs-Roubaix
door Philippe Brunel

de hel van het noorden

Bestel bij

Hardcover | 223 pagina's | 2007
ISBN: 9789020965339
Beschrijving:
Dokkerend over de kasseien in de Hel van het Noorden: een epos van stof, regen, modder, pijn en glorie; Alle onvergetelijke momenten uit de kasseiklassieker bij uitstek: alle hoogtepunten, maar ook momenten van wanhoop en pech; Een hero h verhaal over de allergrootsten: Fausto Coppi, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Bernard Hinault, Jan Raas, Francesco Moser, Johan Museeuw, Tom Boonen, Peter Post, Hennie Kuiper; Met sublime beeldmateriaal uit het rijke archief van de Franse sportkrant.
Recensie:
Het overweldigende fotomateriaal in dit lofboek over de klassieke wielerwedstrijd Parijs-Roubaix toont ons vallende, besmeurde en uitgeputte renners. Het zijn die dramatische elementen die de aantrekkingskracht uitmaken van de helleklassieker, en de vier redacteuren van sportkrant L'Equipe weten dat kort en krachtig te vatten. Hun bijdrages zijn mooi verwoord en getuigen van respect voor de kassei en de wielrenner die hem bedwingt. Daarbij zetten ze kampioenen in de kijker, maar benadrukken ze ook graag de exploten van Franse renners en onverwachte winnaars. Mooi is ook de bijdrage over de 'beschermers van de kassei', die ervoor gezorgd hebben dat niet alle boerenweggetjes in Noord-Frankrijk werden geasfalteerd. In een laatste hoofdstuk krijgen we nog vijftien literaire fragmenten van bij ons onbekende Franse schrijvers, maar hoe knap die ook zijn, ze kunnen het niet halen van de fantastische foto's, die ons de modder en uitputting bijna lijfelijk doen voelen. Dit erg mooi verzorgde boek op groot formaat en in tweekolommendruk, biedt een indringend portret van de modderklassieker.
(NBD|Biblion recensie, Redactie Vlabin-VBC)


Onsterfelijke wielerhelden
door Jacques Augendre en Olivier Dazat

Bestel bij

Hardcover | 222 pagina's | 2008
ISBN: 9789044721645
Beschrijving:
Dit bijzondere boek wil een ode brengen aan de grootste wielrenners aller tijden, vanaf het prille begin tot nu., In korte portretten worden het karakter, de carrière, de mooiste overwinningen en de grootste tegenslagen van deze wielergoden op een treffende manier geschetst. En wat niet in woorden valt uit te drukken – hun vreugde, fierheid, vastberadenheid en ontgoocheling – wordt geïllustreerd door uniek beeldmateriaal.
Recensie:
Dit prachtige boek portretteert compact 77 legendarische namen uit een eeuw wielergeschiedenis. De zeven auteurs, die allen hun sporen in de wielersport verdiend hebben, benadrukken niet alleen de successen tijdens klassiekers, grote ronden of kampioenschappen, maar beschrijven vooral de specifieke en soms maniakale eigenschappen, waarmee de renners hun sport bedreven. Leuke anekdotes blijven niet achterwege. De bewondering voor de prestaties groeit naarmate je verder in de twintigste eeuw teruggaat en ziet onder welke omstandigheden gereden werd met kwalitatief mindere voorbereiding en matig materiaal. Prachtige zwart-witfoto's van elke renner completeren deze fraaie 'encyclopedie'.
(NBD|Biblion recensie, J.A.S. Koreman)


De reuzen van de wielersport
door Jean Paul Ollivier

Bestel bij

Hardcover | 188 pagina's | 2003
ISBN: 9789044700695
Beschrijving:
Wat wielrennen zo bijzonder en mooi maakt, is dat het een sport is die we dicht bij huis kunnen beleven. We zijn bijna allemaal wel eens bij een wielerwedstrijd geweest en we hebben allemaal wel eens op een zonnige zondag gefietst. De grote namen en historische wedstrijden blijven voor altijd in ons geheugen gegrift, ook al worden tijdperken, data, ritten, overwinningen, drama's en hoogtepunten misschien wel door elkaar gehaald. Dit boek neemt u mee langs de mooiste routes van de wielergeschiedenis, in het wiel van hen die de geschiedenis zelf geschreven hebben.
Recensie:
Dit wielerboek bevat tachtig karakteristieken van profwielrenners, die ieder voor zich over zodanige kwaliteiten beschikten, dat zij in hun tijd tot de top behoorden. De auteur portretteert natuurlijk legendes als Merckx, Anquetil, Coppi en Hinault, maar ook vooroorlogse toprenners als Christophe, Binda, Magne en Leducq. Eveneens komen de echte sprinters, klimmers en klassiekerrenners aan bod. Allemaal mannen? Nee, toch nog een vrouw, Jeannie Longo. Ten onrechte ontbreekt dan onze eigen Leontien van Moorsel. Elk wielerportret wordt geillustreerd met een of meer, vaak onbekende zwartwit- of kleurenfoto's. De vertaling laat helaas te wensen over. Namen van bergpassen worden consequent en heel ongebruikelijk letterlijk vertaald, zoals col van Vars en col van de Izoard. En wat moet je met zinnen als "Hij was onbetwist een strijder, wat het meest tot zijn recht kwam in de intensiteit van zijn expressie en stralende vitaliteit"? Desondanks is dit een oogstrelend bladerboek met vooral anekdotisch getinte informatie over de beste wielrenners van de laatste honderd jaar. Met register.
(Biblion recensie, K.W. Cuperus)





Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site