ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Diversen wielersportboeken

Pijn in het peloton
door Pieter Cramer en Frans Bevers

13 beruchte blessures bij wielrenners & meer ellende

Bestel bij

Paperback | 328 pagina's | 2018
ISBN: 9789029510578
Samenvatting:
Voor Pijn in het peloton baseren de auteurs zich op uitvoerige gesprekken met ervaringsdeskundigen, van wielrenners en artsen tot en met fotografen en koersdirecteurs. Vanuit verschillende perspectieven worden oorzaken en gevolgen van wielerleed besproken. Bloederige beelden die iedereen op het netvlies staan zijn voor de betrokken renner lang niet altijd de belangrijkste herinnering aan het leed. Wat weten we van de strijd van de coureur tijdens een langdurig genezingsproces? Kan hij terugkomen of besluit hij uiteindelijk zijn wielerloopbaan te beëindigen? Wanneer neemt de geest de pijn van het lichaam over?
Pijn in het peloton is een hommage aan de soms onvoorstelbaar hoge pijngrens waarover wielrenners beschikken, het doorzettingsvermogen om het doel te bereiken en het geloof om altijd weer beter terug te komen. Het is een nagenoeg complete inventaris van alles wat er in het lichaam en de geest van een wielrenner fout kan gaan. In dertien hoofdstukken passeert – van hoofd tot voeten – een gevarieerde reeks blessures, ongemakken en ongelukken de wielerrevue. Een fascinerende combinatie van feiten, verhalen en analyses.


Ga toch fietsen!
door Thomas Braun

de metamorfose van een dikke veertiger

Bestel bij

Paperback | 189 pagina's | 2012
ISNB: 9789046813348
Beschrijving:
Het hilarische boek Ga toch fietsen! leverde veel enthousiaste reacties op. Brauns schaamteloze eerlijkheid over zijn angsten, zijn strijd tegen de kilo's en nicotine, en zijn openbaringen over zijn excessieve drankgebruik zorgden ervoor dat veel lezers besloten ook het roer omte gooien. Ga toch fietsen! is dan ook geen boek uitsluitend over fietsen, maar vooral een persoonlijk relaas over de worstelingen die
wij allen wel kennen en is, zoals een van de lezers het om schreef, 'een ode aan het leven en het genieten ervan'.


De kale berg
door Lex Reuring

op en over de Mont Ventoux

Bestel bij

Paperback | 256 pagina's | 2013
ISBN: 9789400400979
Beschrijving:
Een van de meest tot de verbeelding sprekende natuurfenomenen van de wereld is de Mont Ventoux. Deze legendarische kale berg vormt al decennia lang het decor voor tragiek en heroïek, afzien en triomf en roept bij duizenden mensen het verlangen op om hem te bedwingen, te voet of per fiets, soms koste wat het kost. Hij duikt op in dromen die maar al te vaak omslaan in nachtmerries, maar kan ook de levens van hen die de top halen voorgoed veranderen.In De kale berg. Op en over de Mont Ventoux staan niet alleen de mooie verhalen van doodgewone laaglanders die de berg hebben bedwongen, maar ook het hele traject dat ze hebben afgelegd voordat ze aan de beklimming konden beginnen. Het boek bevat trainingsschema's en uitgebreide informatie over materiaal, flora en fauna, de omliggende dorpen en stadjes, en zelfs overnachtingsmogelijkheden. Daarnaast is er ruimte voor de manier waarop de berg in de literatuur is bezongen en is er een apart hoofdstuk gewijd aan Tommy Simpson, de renner die op de Mont Ventoux het leven liet.'N'est pas fou qui monte au Ventoux, mais est bien fou qui y retourne,' aldus de Provençalen : je bent niet gestoord als je de Ventoux beklimt, maar wel als je dat nog eens doet. De kale berg is een must voor iedereen die de onbedwingbare neiging voelt de berg der bergen te beklimmen, en voor hen die het al eens gelukt is en jaar na jaar blijven terugkeren.
Recensie:
De Zuid-Franse Mont Ventoux, gelegen aan de rand van de Provence, spreekt tot de verbeelding en boezemt ontzag in bij zowel profwielrenners als fietstoeristen. De kale top, de vaak verzengende hitte, de forse wind en de steile klim maken deze berg anders dan andere te befietsen bergen. Daarom is een heel boek gewijd aan die ene berg. De auteurs beschrijven de Mont Ventoux in al zijn facetten, zoals de historie, de drie wegen naar de top en de boeiende omgeving. Natuurlijk is er een hoofdstuk gewijd aan Tom Simpson, die in de Tour de France van 1967 stierf op de desolate helling van de Ventoux. Maar ook trainingsschema's en tips voor de klim naar boven. Daarnaast bevat dit wielerboek persoonlijke klimervaringen van Nederlandse en Belgische wielertoeristen, alsmede een literatuurlijst en adressen van campings, hotels en VVV's. In deze uitgebreide herdruk zijn de toeristische gegevens geactualiseerd, en zijn nieuwe fietsroutes en tips opgenomen. Met name gericht op liefhebbers van de wielersport brengen de beide fietsende auteurs in bewonderend proza een ode aan deze imponerende, bijna mythische berg.
(NBD|Biblion recensie, Redactie)


De renner
door Tim Krabbé

Bestel bij

Paperback | 157 pagina's | 2009
ISBN: 9789044640847
Beschrijving:
Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.'
Tim Krabbé, die een kleine duizend wielerwedstrijden reed, beschrijft in De Renner de driehonderdnegende: de Ronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk. De Renner is een klassieker onder de sportboeken.
Tim Krabbé schreef met De Renner een literair meesterwerk en een mijlpaal in de Nederlandse sportliteratuur. 'Na 1978 moet een schrijver over sport verantwoording afleggen aan De Renner' (Arthur van den Boogaard). Leesvoer voor elke sporter.
Recensie:
Zomer 1978 publiceerde schrijver Krabbe zijn verslag van een als deelnemer meegereden bergwielerwedstrijd in Zuid-Frankrijk. Het werd een, inmiddels algemeen erkend, klein meesterwerkje, zeker binnen de Nederlandse sportliteratuur. Zijn minutieuze beschrijving van 137 kilometer pijn lijden op de fiets in de bergen wordt afgewisseld met flash-backs naar vroegere sportgebeurtenissen en dromerige bespiegelingen over individuele sportprestaties. Krabbe slaagt glansrijk in het schetsen van de sportman die tot op de bodem van zijn psychische en fysieke mogelijkheden gaat, om door dat gevecht met zichzelf en de anderen, de hoogste toppen van sportgeluk te bereiken. Normale druk.
(NBD|Biblion recensie, Redactie)


Ik heb kanker...
door Peter Kapitein

...en ik leef een goed, gelukkig en gezond leven!

Bestel bij

Paperback | 208 pagina's | 2011
ISBN: 9789061129295
Beschrijving:
In Ik heb kanker... en ik leef een goed, gelukkig en gezond leven maakt Peter Kapitein - zelf enkele jaren geleden gediagnosticeerd met lymfklierkanker - duidelijk hoe je een vreselijke boodschap een positieve en optimistische wending kunt geven. Hoe je niet bij de pakken neer gaat zitten, maar het heft in eigen hand neemt en goed, gelukkig en gezond leeft met kanker. In zijn boek Ik heb kanker... en ik leef een goed, gelukkig en gezond leven beschrijft Kapitein waar iemand mee te maken krijgt als je moet leven en samenleven met iemand met kanker. Steeds vanuit een andere invalshoek beschrijft hij welke impact de diagnose kanker op iemand heeft. Niet alleen op de patiënt zelf, maar ook op zijn eigen omgeving, zijn relatie, zijn familie en zijn werk. Het is zijn manier van leven met kanker, maar zijn optimisme en doorzettingsvermogen is ook van toepassing op het leven van vele anderen met deze afschuwelijke ziekte.
Peter Kapitein is een van de drijvende krachten achter de Stichting Alpe d'HuZes. Wat begon als een initiatief van 66 fanatieke wielrenners die op één dag - 6-6-2006 - 6 keer de Alpe d'Huez wilden bedwingen, is uitgegroeid tot een mega-evenement waarmee in 2010 ruim 12 miljoen euro voor kankeronderzoek bij elkaar is gefietst door een kleine 3000 mensen. Peter heeft zelf - ondanks het feit dat hij kanker heeft (of misschien wel dankzij het feit dat hij kanker heeft) - inmiddels 5 keer deze enorme prestatie volbracht.
De stichting Alpe d'HuZes heeft een strikt anti-strijkstok beleid. De opbrengsten van dit boek zullen dan ook ten goede komen aan de stichting Alpe d'HuZes.
Recensie:
De schrijver heeft in een boeiende verteltrant zijn onverwachte en plotselinge overgang van fanatiek triathlonsporter naar kankerpatient aan het papier toevertrouwd. Het is een lange aaneenschakeling van gebeurtenissen, waarin harde confrontaties met tegenvallers een aanslag vormen op zijn persoon en naaste familie. Zijn geloof in herstel, een goede medische behandeling en de steun van naaste familie en vrienden hebben er toe bijgedragen te overleven. Zijn ervaringen als kankerpatient kunnen als steun dienen voor hen die als patient het zelfde doormaken, maar ook voor hen die daar zijdelings mee geconfronteerd worden. Zonder echt genezen te zijn zet hij zich in voor de stichting Alpe d'HuZes, een evenement om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Zon 3000 mensen inclusief kankerpatienten fietsen eens per jaar vele malen de Alpe d'Huez op, wat in 2010 ruim twaalf miljoen euro voor kankeronderzoek opbracht. Voor een ieder een aanrader, en niet alleen omdat de opbrengst naar de stichting Alpe d'HuZes gaat. Ruime bladspiegel met hier en daar adviezen in grijze tekstkaders; met een katern kleurenfoto's.
(NBD|Biblion recensie, B.N. Swienink)


Dagboek Amerika
door Frans Bevers

6231 kilometer fietsen van de Pacific naar de Atlantic

Bestel bij

Hardcover | 256 pagina's | 2015
ISBN: 9789462261341
Beschrijving:
In juni en juli 2014 fietste Frans Bevers met een internationale groep van San Francisco, Californië naar Portsmouth, New Hampshire: 6231 km in 47 dagen door 13 staten. Van deze tocht dwars door de Verenigde Staten van Amerikahield hij een gedetailleerd dagboek bij met aantekeningen over het landschap, de steden, de muziek, de mensen en het fietsen zelf. Naast een dag tot dag beschrijving van zijn ervaringen zijn in deze uitgave talrijke foto's opgenomen die onderweg zijn gemaakt.


Over de keien
door Harmen Malderik

Bestel bij

Paperback | 184 pagina's | 2011
ISBN: 9789461530967
Beschrijving:
De ex-wielrenner Léon Lemiers leeft teruggetrokken op het Franse platteland. Vijfentwintig jaar na het einde van zijn wielercarrière meldt zich een journalist bij hem. Hij wil een boek over de ex-wielrenner schrijven om hem uit de vergetelheid te verlossen. Lemiers weigert zijn medewerking, maar de omstandigheden dwingen hem om zijn wielerverleden onder ogen te zien. Lemiers, een succesvolle amateurwielrenner, is al ruim in de dertig als hij door Cor de Greef, ploegleider van een Nederlandse wielerploeg, wordt overgehaald om prof te worden. Vlak voor de klassieker Parijs-Roubaix ontmoet Lemiers Jelena Kovacs. Zij is de dochter van een Parijse nachtclubeigenares die een Franse wielerploeg sponsort. De vreemde gebeurtenissen die zich rondom en tijdens Parijs-Roubaix afspelen, hebben grote invloed op het rijden van Lemiers. Welke rol spelen De Greef en Jelena Kovacs daarbij?Over de keien is een sfeervolle roman over wielrennen, liefde en commercie.


In koers! + CD 10 jaar
door Peter Ouwerkerk

fietsen met Rabobank

Bestel bij

Paperback | 208 pagina's | 2008
ISBN: 9789087510015
Beschrijving:
In de zomer van 1995 kwam Jan Raas in contact met Herman Wijffels, baas van de Rabobank. Raas was op zoek naar een nieuwe geldschieter voor zijn profploeg en Wijffels zocht een sponsorproject dat paste bij de Rabobank. De twee Zeeuwen legden de basis voor het RABO Wielerplan, dat op 1 januari 1996 van start ging. De Rabobank stelde zich ten doel het Nederlandse wielrennen naar een hoger plan te krijgen. Een brede aanpak, van de begeleiding van prille jonge talenten, via de junioren tot aan de profploeg, was daarvoor de meest geschikte methode. Tien jaar later is Rabobank synoniem geworden voor de wederopstanding van het Nederlandse wielrennen. Al snel na 1996 boekten Nederlandse renners internationaal weer aansprekende resultaten. Deze succesreeks duurt tot aan de dag van vandaag voort. Michael Boogerd en Erik Dekker hebben de weg gewezen voor jongeren als Pieter Weening en Thomas Dekker. Bij het veldrijden loopt de zegereeks van Adrie van der Poel via Richard Groenendaal naar Lars Boom. En de steun aan de KNWU heeft bijgedragen aan de grote successen van de laatste jaren. In Koers! gaat over tien jaar fietsen met Rabobank. Het is een uniek boek over een unieke periode. Met columns, gedichten, interviews, overpeinzingen en heel veel schitterende foto's, voornamelijk van wielerfotograaf Cor Vos. Verwerkt in tien thema's die symbool staan voor de wielersport ?de Rabobank. In Koers! is een schitterend document voor tien gedenkwaardige jaren in de Nederlandse wielersport. Dankzij de Rabobank.
Recensie:
In dit boek staat de wielersponsor Rabobank centraal en wordt een overzicht gegeven van tien jaar sponsorhistorie. Het laat vele facetten van een wielerploeg zien; zo wordt het belang van sponsorschap uitgediept, komen renners aan het woord en is er aandacht voor materiaal en verzorging. De opbouw is helder en in drie onderwerpen verdeeld. De stijl doet door vele lettertypes, oneliners en kretologie denken aan een heldenepos waarin de renners verheerlijkt worden. Het taalgebruik maakt het boek wat schreeuwerig en het lijkt daardoor een heldere structuur te ontberen, maar juist door deze stijl beklijft de tekst wel, temeer omdat de lay-out wordt versterkt door paginagrote illustraties. De pakkende platen laten de emotie van wielrennen zien, wat aangedikt wordt door felle steunkleuren en afwisselende drukwijzen. De auteur heeft veel boeken over wielrennen geschreven en schrijft in verschillende tijdschriften. Het resultaat is een fraai vormgegeven boek met dvd dat met zijn achtergrondinformatie, gastcolumns en beklijvende prenten ook als 'bladerboek' lezers buiten de doelgroep aanspreekt.
(NBD|Biblion recensie, Erwin van Klinken)


De grootste wielerkampioenen
door Aart Aarsbergen en Peter Nijssen

geschiedenis van de wielersport in 110 portretten

Bestel bij

Pocket | 656 pagina's | 2010
ISBN: 9789041708199
Beschrijving:
Aart Aarsbergen en Peter Nijssen beschrijven in De grootste wielerkampioenen de geschiedenis op van de wielersport vanaf het allereerste begin tot nu. Honderd trefzekere portretten van legendarische vedetten die geschiedenis schreven. Het zoomt in op de gloriedaden en dramatische momenten in de wielerlevens van de beschreven vedetten, maar ontvouwt ook een caleidoscopisch perspectief op de veelbewogen wielerhistorie. Met aandacht voor de ontwikkeling van het materiaal en kwesties als doping, commercialisering, mediatisering en mondialisering, en voorzien van een uitgebreid register, is het een overzicht met een grote reikwijdte.
Recensie:
Hoe bepaal je wie de beste wielrenners aller tijden zijn? De beide auteurs van dit historisch wieleroverzicht komen tot hun keuze van hondertien renners door alleen overwinningen in bekende eendagsklassiekers, de grote rondes (Tour, Giro en Vuelta) en het wereldkampioenschap via een vastgestelde puntenwaardering bij elkaar op te tellen. Enigszins discutabel, want ereplaatsen en etappezeges tellen dan niet mee. Een voordeel is, dat enkele minder bekende Italiaanse en Franse renners ook aan bod komen. Alle honderdtien renners worden biografisch beschreven in chronologische volgorde. Consequent is van elke wielrenner een zwart-witfoto opgenomen. De nadruk ligt natuurlijk op de fietsprestaties, maar ook wordt vermeld wat iedere renner na zijn carriere heeft gedaan en soms hoe hij aan zijn eind is gekomen. Alles kort en duidelijk, af en toe anekdotisch, maar altijd 'to the point'. Anders zou deze vuistdikke Paperback | onhanteerbaar zijn geworden. Dit monumentale wielerboek bevat een indrukwekkende literatuuropgave. Er worden zes Nederlanders vermeld: Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Jan Raas, Wim van Est en Jo de Roo. Deze editie is herzien en uitgebreid met tien portretten. Met register. Kleine druk.
(NBD|Biblion recensie, K.W. Cuperus)


Koerstrui
door John van Ierland en Evert de Rooij

de grootste collectie wielertricots ter wereld, verzameld
door Henk Theuns


Bestel bij

Paperback | 303 pagina's | 2010
ISBN: 9789490608064
Beschrijving:
Als wielrenner kon hij misschien geen potten breken; als verzamelaar heeft Henk Theuns inmiddels de absolute top bereikt. Niemand is veilig voor zijn verzamelwoede. Een optreden in een televisie-uitzending betekende de doorbraak. Sindsdien stromen de tricots bij Henk binnen. Ruim 1250 bijzondere truien zijn met renner, jaartal en ploeg in Koerstrui! opgenomen. De absolute toppers uit de collectie zijn voorzien van een korte biografie van de drager. In 1963 kreeg tiener Henk Theuns zijn eerste fietstrui, van wielrenner Jo de Roo. 'Dat truitje was toen heilig voor mij! Daar ging ik mee naar school, daar ging ik aardbeien in plukken. Dat truitje droeg ik dag en nacht.' Het bleek het begin van een imposante verzameling koerstruien van wielrenners uit binnen- en buitenland, amateurs en profs. Inmiddels heeft Henk er meer dan 3.000. Niet alleen voor wielerfans, maar ook voor modefanaten en liefhebbers van design en grafische vormgeving is Koerstrui! een echte 'must have'.


Van Dale Wielersportwoordenboek

2348 andere woorden uit de wielersport en het recreatiefietsen

Bestel bij

Hardcover | 235 pagina's | 2009
ISBN: 9789066489219
Beschrijving:
Fietst u ook wel eens de stenen uit de straat? En zit u dan af te zien, te stoempen en te harken, al dan niet met het snot voor ogen of volledig uitgewoond? Of ziet u liever op tv dat renners eerst aan het linkeballen zijn, dan erop en erover gaan en met een banddikte of met twee vingers in de neus winnen? Samen met nog 2.338 andere sportwoorden uit de wielersport en het recreatiefietsen staan deze termen met hun omschrijving in het nieuwe Van Dale Wielersportwoordenboek - Van afloper tot zweetdief. Een zeer rijke informatiebron voor beoefenaars van deze disciplines. Maar ook de algemene sportliefhebber zal willen omfietsen voor deze zeer uitgebreide selectie.

  • Geïllustreerd en vormgeving in kleur.
  • Kaderteksten met sportanekdotes.
  • Zowel naslagwerk als leeswoordenboek.
  • Samenstelling door schrijver, journalist en taalkundige Jan Luitzen.
  • Inhoud: 2.350 sporttermen uit de wielersport en recreatiefietsen.
Recensie:
Van Dale, in het Nederlands taalgebied een autoriteit op het gebied van woordenboeken, geeft een aantal sportwoordenboeken uit. Een ervan is gewijd aan de wielersport. Dat is niet zo vreemd: wielerjargon is beeldrijk en levendig, maar voor leken vaak onbegrijpelijk. Het 'Wielersportwoordenboek' bestaat uit 2350 lemma's in de kenmerkende, strakke stijl van Van Dale. Naast de woordverklaring wordt vaak een citaat gegeven en de etymologie van het hoofdwoord of de uitdrukking belicht. Het boek heeft een licht encyclopedisch karakter: technische concepten als 'aflossen' en 'op het kantje rijden' worden verduidelijkt aan de hand van een afbeelding. Af en toe is er plaats voor gedichten of anekdotes die verband houden met wielrennen. De auteur heeft niet gestreefd naar volledigheid, maar wil "representatieve (deel)verzamelingen" geven van termen die in "alle disciplines van de wielersport op (top)sportniveau" en op recreatief niveau worden gebruikt. Maar het 'Wielersportwoordenboek' is vrij volledig en nauwkeurig en is daardoor een handig en interessant naslagwerk. Hardcover met kleine druk.
(NBD|Biblion recensie, Wim Van Verre)


Alleen winnen telt
door Johan Bruyneel

Bestel bij

Paperback | 253 pagina's | 2008
ISBN: 9789022993910
Beschrijving:
Johan Bruyneel weet wat er nodig is om te winnen. In 1988 keek hij een wielrenner die kanker had overwonnen in de ogen en zei: 'Luister, als we de Tour gaan rijden, kunnen we hem net zo goed winnen.' Met die zin werd geschiedenis geschreven. Met Bruyneel als ploegleider won Lance Armstrong zeven keer op rij de Tour de France.
In 2007 bewees Bruyneel dat hij ook kon winnen zonder zijn superster – met een jonge, nieuwe ploeg pakte hij de felbegeerde gele trui en bevestigde daarmee zijn unieke plaats in de sportgeschiedenis.
Alleen winnen telt neemt ons mee op een fantastische reis die negen jaar duurde. Het geeft een unieke visie op succes en winnen die niet alleen betrekking heeft op wielrennen, maar ook is toe te passen op het werk en in het dagelijks leven. We zijn getuigen van Bruyneels bijna-fatale ongeluk en zijn comeback als coureur. De strategieën worden onthuld waarmee hij de tegenstanders van Armstrong en later die van zijn nieuwe team te slim af was. In deze herziene editie geeft hij zijn visie op het seizin 2008, waarin hij Alberto Contador naar de overwinning in de Giro D'Italia leidde en zijn team Astana werd uitgesloten van deelname aan de Tour de France. In 2009 staat hij voor de grote uitdaging om Lance Armstrong opnieuw de gele trui te bezorgen.
Recensie:
Aangepaste heruitgave van de autobiografie van ex-wielrenner en ploegleider Johan Bruyneel (1964), die hier zijn visie op succes en leiderschap uit de doeken doet. Bruyneel geeft een verklaring voor het succes dat hij in de rol als ploegleider van o.a. Lance Armstrong behaald heeft. Zijn uitleg gaat gepaard met one-liners en krachttermen en legt de nadruk op eigen kunnen, tactiek en geloven in jezelf, teneinde het gestelde doel te bereiken. Speciale aandacht is er voor de samenwerking met Armstrong, met wie hij na drie jaar weer samenwerkt. In deze nieuwe uitgave gaat Bruyneel in het laatste hoofdstuk in op het laatste deel van zijn loopbaan, het leiderschap bij wielerploeg Astana. Het co-auteurschap van sportjournalist Bill Strickland kan de Amerikaans aandoende krachtterminologie versterkt hebben. Het boek is namelijk zo ingedeeld dat het lijkt op een gids die je stapsgewijs de weg naar onafwendbaar succes wijst. Lezers met kennis van de wielersport van de laatste jaren herkennen waarschijnlijk in de autobiografie Bruyneels manier van werken. Met een katern kleurenfoto's, een lijst van overwinningen en een register.
(NBD|Biblion recensie, Erwin van Klinken)

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site