ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Mountainbike boeken

Alles wat u moet weten over mountainbiken
door Florian Haymann

Bestel bij

Paperback | 110 pagina's | 2009
ISBN: 9789044721607
Beschrijving:
Praktische aankoopadviezen, alle onderdelen en materialen, onderhoud, afstellen en repareren, MTB-rijtechnieken stap voor stap.
Mountainbiken is in de afgelopen jaren ongekend populair geworden. Het aantal uitgestippelde mountainbikeroutes in Vlaanderen en Nederland neemt nog elk jaar toe, en het aanbod van fietsen, onderdelen en uitrusting was nog nooit zo groot. Wellicht is de unieke combinatie van sporten in de vrije natuur en techniek de reden waarom mountainbiken zo'n boeiende en verslavende hobby is geworden. Maar techniek vraagt om kennis van zaken. Want wat is precies het verschil tussen een 'hardtail' en een 'fully'? Kies je voor een aluminium of carbon bike? Hoe stel je de vering perfect af? En wat is precies de juiste rijtechniek als je afdaalt in een haarspeldbocht? In dit boek is alle praktische mountainbikekennis op een overzichtelijke manier verzameld, zodat u de juiste keuzes kunt maken en het maximum uit uw sport kunt halen. Van het enorme aanbod van fietsen en onderdelen, tot het onderhoud en de afstelling van uw bike, en van de juiste rijtechnieken tot de benodigdheden voor een langere rit. In dit boek krijgt u een deskundig antwoord op al uw mountainbikevragen!


Mountainbike rijtechnieken
door Han Meyer

Bestel bij

Paperback | 109 Pagina's | 2007
ISBN: 9789044714807
Beschrijving:
Alles over: Remmen en schakelen - balanceren - bunny hop - wheelie - steile afdalingen - bochtenwerk - carving - en nog veel meer.
Een afdaling over losliggende kiezels, een slalomparcours over een smal pad tussen het struikgewas of een onverwachte drempel in het traject?Wie met zijn mountainbike feilloos elke hindernis wil nemen, moet in de eerste plaats weten hoe hij zijn fiets perfect beheerst. In dit boek lees je alle basistechnieken die zowel een beginnend als een gevorderde mountainbiker nodig heeft om in elke situatie de controle over zijn fiets te houden. Het boek begint bij de absolute basis door uitgebreid stil te staan bij de juiste rem- en schakeltechnieken. Daarna wordt dieper ingegaan op een aantal specifieke technieken en leer je onder andere hoe je haarspeldbochten kunt bedwingen, een steile helling beklimt en hoe je de handige 'bunny hop' op de juiste manier uitvoert. Bij elke techniek wordt de uitvoerige beschrijving aangevuld met handige tips en duidelijke foto's, die je laten zien hoe je precies te werk moet gaan en wat daarbij belangrijke aandachtspunten zijn. Dankzij de technieken in dit boek ben je binnenkort zelfs het moeilijkste terrein de baas.


Uw mountainbike in topconditie
door Thomas Rogner

Bestel bij

Paperback | 141 pagina's | 2010
ISBN: 9789044722024
Beschrijving:
De juiste afstelling - alles over onderhoud en reparaties - vakkundig aankoopadvies voor materialen en onderdelen
Een perfecte wegligging, optimaal rijcomfort, een hoge belastbaarheid en een zo laag mogelijk gewicht: de huidige generatie mountainbikes voldoet moeiteloos aan de allerhoogste technische en sportieve verwachtingen. Moderne mountainbikes zijn immers samengesteld uit hoogwaardige materialen en hightechonderdelen en staan daarmee garant voor maximale prestaties, maximale veiligheid en 'maximum fun'! Maar ondanks deze snelle technische vooruitgang kun je ook als leek nog flink wat reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan je bike zelf uitvoeren. Of je nu meer wilt weten over hydraulische schijfremmen, verende voorvorken, full-suspensionsystemen, schakelcomponenten of klikpedalen, in dit boek staat alles wat je moet weten. Mountainbikespecialist Thomas Rögner beschrijft stap voor stap de belangrijkste reparaties en afstellingen en laat zien welk gereedschap je daarvoor nodig hebt. Het technische MTB-jargon wordt daarbij meteen in begrijpelijke taal uitgelegd. Bovendien biedt de auteur waardevolle tips voor wie een mountainbike wil kopen of aan zijn persoonlijke wensen wil aanpassen. Kortom, een onmisbaar naslagwerk voor iedere mountainbiker!
Recensie:
In dit boek wordt tot in detail het onderhoud van mountainbikes besproken. Na een inleiding over verschillende typen en categorieen bikes, volgen hoofdstukken over frames en componenten, de juiste gereedschappen en reininging en onderhoud in het algemeen. Vervolgens komen alle onderdelen van de mountainbike aan de orde: welke je het beste kunt aanschaffen en hoe je ze het beste kunt schoonhouden, afstellen, onderhouden, repareren en eventueel vervangen. Dit gaat stap voor stap aan de hand van talloze kleurenfoto's, schema's en tekeningen. Veel tips en trucs. Ondanks de vaak zeer technische inhoud is de tekst begrijpelijk gebleven.
(NBD|Biblion recensie, M.L. Wijsman)


Handboek mountainbiken
door Tim Brink

Bestel bij

Hardcover | 192 pagina's | 2008
ISBN: 9789059207875
Beschrijving:
Alles wat u moet weten over:

  • Het kiezen van een geschikte fiets- Trainingsmethoden.
  • Accessoires en materiaal.
  • Onderhoud en reparaties.
  • Correcte rijhouding en -technieken.
  • Veiligheidstips.
  • Voedingsadviezen.
Recensie:
Off road fietsen kent als onderdelen cross-country, endurance, downhill en trials. Deze onderdelen en de fietsen ervoor zijn door de jaren verder ontwikkeld en gespecialiseerd. In dit handbboek wordt voor deze onderdelen ingegaan op de wedstrijden, de keuze voor een fiets en accessoires. Bij de accessoires is ook aandacht voor nat of koud weer en speciale kleding voor vrouwen. Bij onderhoud en reparatie wordt ook ingegaan op afstelling van vering en derailleurs. Door de tips en adviezen over rijtechniek, rijhouding en training kan de mountanbiker zijn prestatie verbeteren. Als laatste worden veiligheid en voeding behandeld. De auteur is verslaafd aan fietsen en editor van het Zuid-Afrikaanse blad 'Bicycling'. Dit boek is gericht op iedereen die actief mountainbiked en zijn fiets onderhoudt. Of zoals de auteur het noemt: voor de verslaafde mountainbiker die zijn sport naar het volgende niveau wil brengen. Met veel kleurenfoto's, een verklarende woordenlijst, een verwijzing naar websites en een register.
(NBD|Biblion recensie, Ir. K.W. Sijtsma MBA)


1001 Gouden wielertips
door Ben Hewitt

voor wielrenners en mountainbikers

Bestel bij

Paperback | 144 pagina's | 2008
ISBN: 9789044714999
Beschrijving:
Rijtechniek - Training - Sportvoeding - Materiaalkeuze - Onderhoud en reparaties.
Als u uw parate fietskennis naar een groter verzet wilt schakelen, hebt u het juiste boek in handen. Ongeacht of u een fervente wielrenner of een gepassioneerde mountainbiker bent, in dit boek vindt u als sportieve fietser 1001 onmisbare tips om veiliger, gezonder, sneller en beter te kunnen fietsen. Praktisch alle onderwerpen komen aan bod, van aerodynamica tot het dagelijks onderhoud van uw kostbare tweewieler. Deze schat aan wielertips is overzichtelijk onderverdeeld in een aantal rubrieken. - fietshouding en rijtechnieken - de training - gezondheid en voeding - veilig rijden in het verkeer - onderhoud en reparaties
Recensie:
In dit boekje staan zo'n duizend tips voor startende (wedstrijd)wielrenners en mountainbikers. De tips zijn onderverdeeld in tien rubrieken (veiligheid, voedsel, perfecte zithouding etc.); soms staan tips bijeen in tekstkaders. De tekst is vlot leesbaar, maar daarmee is de tip nog niet altijd duidelijk; vooral sommige technische tips laten aan duidelijkheid te wensen over. Over het algemeen zijn de tips vrij oppervlakkig. Goede uitleg ontbreekt vaak en soms moet je verder in andere bronnen duiken om te achterhalen wat je met een tip aan moet. Met enkele tekeningen in zwart-wit en een register. Conclusie: een aardig boekje vol praktische tips, maar ook niet meer dan dat; verwacht geen diepgang.
(NBD|Biblion recensie, Rob Gerits)


Mountainbiken Zuid-Limburg
door Rick Brauwers

Bestel bij

Paperback | 191 pagina's | 2012
ISBN: 9789043911801
Beschrijving:
Hét off-roadboek voor het Limburgse heuvelland. Auteur, vormgever én Limburger Rick Brauwers neemt de lezer mee over 10 permanente mountainbikeroutes in het Zuid-Limburgse land. Het boek beschrijft het karakter van de tochten en zoomt in op 24 beklimmingen. De prachtige fotografie, de kaartjes (ook digitaal) en de insidertips over opmerkelijke plekjes op de route maken het boek compleet.


Routegids Moutainbike in Nederland

87 MTB-routes in Nederland

Bestel bij

Hardcover | 152 Pagina's | 2008
ISBN: 9789018026783
Beschrijving:
Omdat het aantal mountainbikeroutes in Nederland gestaag toeneemt, is de Routegids Mountainbike uitgebreid van 74 naar 87 routes. Vrijwel elke route in Nederland is opgenomen en ze zijn allemaal bewegwijzerd. De 'oude' routes zijn herzien. Ook nu weer zijn alle provincies vertegenwoordigd. Deze gids blijft daarmee hét standaardwerk voor zowel de fanatieke MTB-er als de recreant. Veel routes zijn bedacht door specialisten; die weten immers wat de moutainbikeliefhebber wil. De routes zijn in samenwerking met landeigenaren en terreinbeheerders aangelegd. Er zitten niet alleen pittige routes bij, maar ook eenvoudige. Elke route heeft een overzichtelijk kaartje en praktische informatie zoals lengte en moeilijkheidsgraad. In de gids lees je ook het één en ander over rijtechniek, gedragsregels en onderhoud.
Recensie:
De 87 tochten die in deze gids zijn opgenomen, beschrijven speciaal voor mountainbikes aangelegde paden in heel Nederland en varieren in lengte van 5 tot 90 kilometer. Elke route is voorzien van een globale beschrijving van de tocht, compleet met moeilijkheidsgraad (van zeer eenvoudig tot heel pittig), routekaartje en alle relevante gegevens om de tocht op de fiets goed te volbrengen. De rijtechniek, de gedragsregels bij het mountainbiken en het onderhoud komen voldoende aan de orde. Dit gidsje is daardoor en door de instructieve foto's, nuttige adressen, andere verwijzingen en duidelijke routekaartjes een zeer volledig boekje over mountainbiken. Eigenlijk wordt hier in zeer beknopt bestek heel veel over mountainbiken verteld. Een boekje waar een mountainbiker van elk niveau mee uit de voeten kan. Herziene, uitgebreide en geactualiseerde druk.
(Biblion recensie, Redactie)


Routegids Mountainbike Ardennen

Bestel bij

Paperback | 128 pagina's | 2009
ISBN: 9789018028657
Beschrijving:
Crossen door het bos, steile hellingen beklimmen en mulle ondergronden trotseren nét over de grens. Routegids Mountainbike Ardennen biedt 57 unieke MTB-routes door de prachtige natuur van België. Alle routes zijn zodanig geselecteerd dat vanuit één standplaats drie tot zes routes gefietst kunnen worden. De tips voor logeeradressen maken deze gids ideaal voor een actief weekeinde weg.
De gids bevat overzichtelijke routekaartjes en -beschrijvingen. Maar ook praktische informatie over startpunt, lengte, hoogteverschillen, vereiste conditie en moeilijkheidsgraad. De routes zijn samengesteld in samenwerking met MTB-specialisten en de redactie van het tijdschrift 'Fiets'.

  • 3 tot 6 routes vanuit één standplaats.
  • Overzichtelijk kaartwerk, veel praktische informatie en logeeradressen.
  • GPS-tracks te downloaden.
Recensie:
In de Ardennen kunnen mountainbikers - zowel recreatieve als wedstrijdrijders - een flinke uitdaging vinden. Maar er zijn ook prachtige tochten met een minder grote moeilijkheidsgraad. Deze gids biedt 57 routes in de heuvelige en vlakkere delen van de Ardennen. Per route naast een beschrijving van de route met de afstand, het hoogteverschil, het onverharde gedeelte en een kaartje maar ook een indicatie van de benodigde rijvaardigheid en vereiste conditie. Helaas wordt in de inleiding niet uitgelegd wat deze vijfpuntsschaal inhoud. De routes zijn gegroepeerd per plaats waarbij elke van de vijftien plaatsen startpunt is voor twee tot zes routes. Van de plaats wordt ook een korte beschrijving gegeven. De gids begint met uitleg en aanbevelingen over rijtechniek, uitrusting, onderhoud en uitleg over het GPS gebruik. Geen informatie over de auteur, maar wel erkenning door de ANWB en het Belgische Fiets magazine. Een leuke gids voor mensen die in de Ardennen willen mountainbiken zonder de weg kwijt te raken. Met mooie kleurenfoto's en register.
(NBD|Biblion recensie, Ir. K.W. Sijtsma MBA)

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site