ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site

Tourgeschiedenis boeken

Naar de fietsenwinkel van bol.com

Bar-Tabac-le-Sport
door Jeroen Wielaert

op reis in de Tour de France

Bestel bij

Paperback | 220 pagina's | 2005
ISBN: 9789059111424
Beschrijving:
De Tour de France is meer dan een wielerkoers door Frankrijk. Jaar in jaar uit is het een manier van reizen en leven door een majestueus groot land in de zomer. De camera's zijn gericht op de wedstrijd, maar soms maken ze panoramische landschap vast. Jeroen Wielaert is Tour-adept sinds zijn jongensjaren, vanaf 1967. In 1986 maakt hij zijn debuut in de ronde als radiomaker. Van 1987 tot 1999 volgde hij de Tour als verslaggever. In die jaren nam zijn fascinatie voor de streken, dorpen en steden toe. De reis werd steeds meer zijn onderwerp. Per etappe was er meer dan genoeg om in woorden te schilderen, te mijmeren, te filosoferen. Zo is Bar-Tabac-le-Sport ontstaan: en goede pleisterplaats om langs de route over de route te spreken. Dit boek bevat de bundeling van stukken geschreven voor NOS radio Tour de France, NOS-internet, NOS radio 1-Journaal, De volkskrant, De Gelderlander, Utrechts Nieuwsblad en Wieler Revue. Over de Tour als Tourol gaat het, over oude slagvelden, het lot van de plataan en de reis voert ook terug naar het oerjaar, 1903.
Recensie:
Bundeling van stukken die eerder elders (NOS-internet, de Volkskrant, Wieler Revue, NOS radio Tour de France etc.) werden gepubliceerd. Enkele werden bewerkt voor deze bundel. De auteur (1956) volgde de Tour de France jarenlang als verslaggever. Na 1999 hield hij dat voor gezien en ontstond 'Bar-Tabac-le-Sport', beschouwingen langs de route over de route. In dit boek stukken over onder meer de allereerste Tour in 1903 en andere tours uit het verleden, Duinkerken, het reilen en zeilen van het wielercircus, de verslaggeving, en meervoudig Tourwinnaar Lance Armstrong. Deze zeer persoonlijke impressies en mijmeringen beslaan de jaren 2001 tot en met 2004. Geillustreerd met enkele zwartwitfoto's. Van de auteur verschenen eerder onder meer 'De vele wegen naar Parijs : onderweg met de Tour de France' (2000) en 'Bravo, les Hollandais! : 30 sterke wielerverhalen' (1997).
(Biblion recensie, Redactie)


De Tour van A tot Z
door Hans-Jorgen Nicolai

verhalen, quizvragen, foto's, lijstjes en andere wetenswaardigheden

Bestel bij

Paperback | 349 pagina's | 2010
ISBN: 9789046808092
Beschrijving:
Het beste medicijn om de Tourkoorts te verhogen.
De Tour de France is hét sportevenement in de zomer dat al meer dan honderd jaar bestand is tegen extreme hitte en regenbuien, tegen wespen- en zijderupsplagen, en tegen talloze dopingaffaires. Na twee succesvolle edities van Het Grote Tourboek, vol met verhalen en hersenkrakers over die schiiiiiiiiitterende Tour de France, hebben Vincent Luyendijk en Hans-Jšrgen Nicolaï ditmaal de krachten gebundeld met Léon de Kort.
Gedrieën hebben zij de rijke geschiedenis van de Tour de France gevat in een eenvoudige formule: het alfabet. Van A tot Z biedt slechts 26 stations, maar wie die reis al slingerend aflegt, maakt een avontuurlijke jungletocht door het mooiste fietscircus ter wereld. De Tour van A tot Z biedt niet alleen prachtige anekdotes over alle hoogte- en dieptepunten en een overweldigende hoeveelheid weetjes, maar ook 312 quizvragen van verschillende niveaus. Een zeer aanstekelijk boek!
Recensie:
Rijk geillustreerd quizboek over de Tour de France, gemaakt door verschillende wielerkenners en sportjournalisten. Er zijn zowel makkelijke als moeilijker vragen, waardoor een grote feitenkennis van de ronde onontbeerlijk is. De antwoorden staan gelukkig achterin. De derde in een reeks, waarbij de vorige twee zijn verschenen onder de naam Het Grote Tourboek*. Deze toegankelijk geschreven uitgave onderscheidt zich door de alfabetische opzet en de mooie, soms paginagrote (kleuren)foto's: oude en meer recente, maar alle afbeeldingen doen herinneren aan grootse momenten of renners. Rondom de quiz is een groot aantal opmerkelijke anekdotes, alsmede een aantal verhalen over renners en historische gebeurtenissen opgenomen. Verder veel aandacht voor historische plaatsen en gebergten in de ronde en tevens voor de Nederlandse successen in de ronde. Het boek sluit af met belangrijke mijlpalen uit de Tour, een lijst met alle winnaars van de diverse truien, de Nederlandse etappewinnaars en een rittenschema van de Tour van 2010.
(NBD|Biblion recensie, Erwin van Klinken)


Tour de France
door Antoine Blondin

Bestel bij

Hardcover | 288 pagina's | 2008
ISBN: 9789029565967
Beschrijving:
Decennialang, tussen 1954 en 1982, schreef Antoine Blondin (1922-1991) in het Franse sportdagblad L'Équipe vrijwel jaarlijks een kroniek over de Tour de France. De meest legendarische van alle wielerkoersen was Blondins grote passie, niet alleen vanwege het wielrennen maar ook omdat hij zich zo aan het leven van alledag kon onttrekken. De Tour de France bracht hem 'de meest aangename vorm van eenzaamheid: een die dichtbevolkt is'.
L'Équipe beëindigde, destilleerde Blondin Sur le Tour de France uit de talloze kronieken die hij tot dan toe had geschreven. In deze tekst, door wielerkenner Benjo Maso vertaald en van een inleiding voorzien, probeert Blondin de essentie van de Tour maar ook van zijn eigen passie onder woorden te brengen. Het resultaat is een fenomenaal verhaal waarin vele grote renners uit het gouden tijdperk van de Tour de France de revue passeren: Coppi en Bartali, Bobet, Kübler en Koblet, Van Est, Gaul en Ockers, Anquetil en Poulidor, Merckx, Gimondi en Pingeon, Hinault, Pollentier en Thévenet.
Recensie:
Een boek waarin de auteur (1922-1991) zijn bijna dertig jaar lange Tourverslag (1954-1982) heeft gedistilleerd in wat hij de essentie van de Tour noemt. Destijds was hij bijna onaantastbaar, omdat hij de Tourbeleving en de heroiek tastbaar maakte, die tot dusver zonder beeldmateriaal beperkt waren tot sprokkels. Zijn beeldrijke verhaal was de redding voor de Tour, vanuit het perspectief van de journalist geschreven en bepalend voor de beeldvorming van de Tour. Zijn stijl is hoogdravend met super- en elatieven en gedetailleerd. Door het metaforische taalgebruik kreeg hij faam als de sportjournalist die zijn werk als een romanschrijver verwoordde. Een intrigerend werk over de functie van de sportjournalistiek die destijds een essentiele rol had. Het laat de Tour vanuit de kern zien; het is het relaas van iemand die dertig jaar de Tour op de voet gevolgd heeft. Dit geeft het boek een grote levendigheid en maakt het voor tourvolgers, francofielen en sportjournalisten interessant. De vertaler heeft talrijke vertalingen en boeken over de wielersport gepubliceerd en is verbonden aan diverse universiteiten.
(NBD|Biblion recensie, Erwin van Klinken)


De Tour de France
door Serge Laget en Luke Ewardes-Evans

tastbare geschiedenis

Bestel bij

Beschrijving:
Hardcover | 64 pagina's | 2010
ISBN: 9789021547916
In dit unieke boek wordt de geschiedenis van de Tour de France, een van 's werelds grootste jaarlijkse sportevenementen, beschreven, van de eerste Tour in 1903 tot nu. Over demarrages, stoempen en afzien. Over de winnaars en verliezers, de dipingaffaires, maar ook over de verschillende fietsen door de jaren heen. Dit bijzondere boek doet de verschillende Tours in al hun aspecten herleven!
Recensie:
Bestond er een cursus over de wielerwedstrijd Tour de France, dan zou dit boekwerk het ideale lesmateriaal zijn. Het boek, gebonden in oblong formaat met een bijpassende, kleurrijke hardkartonnen cassette, behandelt de geschiedenis van het grote sportevenement. Het is opgedeeld in verschillende tijdperken, vanaf het beginjaar 1903 tot nu, vooruitblikkend op de ronde van 2010. Behalve de herkomst en geschiedenis van de wedstrijd zelf, het verhaal achter de gekleurde truien en de reclamekaravaan, komen ook de hoofdrolspelers aan bod. Veel feitjes, prachtige verhalen (en mythes?) over onder anderen Eddy Merckx, Jacques Anquetil en Lance Armstrong. Het is tevens een echt bladerboek door de vele foto's en de vormgeving met gebruik van gekleurde balken en wetenswaardigheden in aparte tekstkaders. De uitneembare memorabilia, die op vrijwel elke spread zijn toegevoegd (envelopjes met daarin replica's van oude foto's en documenten waaronder brieven, persoonsbewijzen, ansichtkaarten, deelnemerscontracten, spotprenten e.d., alle Franstalig) maken van het boek een soort mini-museum. Achterin staan Nederlandse vertalingen/uitleg van die waardevolle toevoegsels.
(NBD|Biblion recensie, P. Driessen)

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site