ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site

Afvallen en vetverbranding

Naar de fietsenwinkel van bol.com

Vraag 114 Afvallen en vetverbranding

Beste medewerker,

Sinds 2 maanden ben ik 3 keer per week gaan fietsen op de sportschool. Ik train met een Polar hartslagmeter. Ik heb gemiddelde hartslag van 135. Ik ben 51 jaar, weeg 72 kilo, eet gezond en vetarm, maar val nog steeds niet echt af: slechts 1 kilo. Ik wil liever niet nog eens 2 maanden wachten om wat vet kwijt te raken. Is het beter om alleen in de vetverbrandingszone te gaan sporten?

Alvast bedankt voor de te nemen moeite.

Met vriendelijke groet,

Dorien

Ons antwoord

Beste Dorien,

Ja en nee, uit de volgende pagina: Hoe afvallen haal ik:

Veel mensen denken dat je langdurig en vooral rustig (wandelen of fietsen) moet gaan sporten als je gewicht wilt verliezen, omdat zo de vetverbranding het hoogst is. Het is echter beter om intensiever te gaan sporten. Je verbrandt zo evenveel vetten, maar ook meer koolhydraten en glycogeen. Tijdens een rustige training verbrand je ongeveer 500 kcal per uur. Het percentage vetten is hierbij ongeveer 50%. Het verbruik aan vetten is hierbij dus 250 kcal. Bij een intensieve training verbrandt je heel wat meer: 1000 kcal per uur. Het verbruik aan vetten is echter afgenomen tot 25%. Bij deze intensieve training is het verbruik aan vetten dus ook 250 kcal! Een ander belangrijk voordeel is dat na de volgende maaltijd eerst de glycogeenvoorraad in de spieren wordt aangevuld en daarna een eventueel energieoverschot als vetmassa wordt opgeslagen. Het is natuurlijk wel zo dat rustige sportbeoefening veel langer kan worden volgehouden en er dus ook meer (vet) verbrand gaat worden. Het kost echter wel meer tijd. Een ander nadeel van intensieve training is dat je lichaam het ook moet aankunnen en dat het een veel zwaardere trainingsvorm is.

Ik vind 1 kilo na twee maanden nog niet zo slecht: in een jaar is dat 6 kilo. Bovendien heb je ook spierweefsel opgebouwd. Spierweefsel is zwaarder als vet.

Zie ook: Afslank tips.

Veel succes.

Met vriendelijke groeten,

Stef

Vragen van bezoekers

Totaal overzicht

Forum vragen

Fietsforum


Stuur door
Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site