Sportrepen
Sportrepen kan je gebruiken voor, tijdens en na het wielrennen.
Voor het fietsen vullen ze je energievoorraad aan, tijdens het
fietsen vullen ze een te kort snel aan. En na het fietsen
versnellen ze het herstel.
Soorten sportrepen
-
Sportrepen zijn er in verschillende soorten. Zo zijn er sportrepen speciaal voor
en tijdens het fietsen en om het herstel te bevorderen.
- Voor het fietsen: rijk aan koolhydraten en gedeeltelijk eiwitten
- Tijdens het fietsen: hoofdzakelijk koolhydraten (energiereep)
- Na het fietsen: rijk aan eiwitten en koolhydraten (proteïne reep)
- Ook zijn er sportrepen met een andere samenstelling te koop
Hoe sportrepen gebruiken
-
Na 60 - 90 minuten intensief wielrennen is je
glycogeenvoorraad in je lichaam grotendeels verbruikt. Je
fietsprestaties gaan op dat moment duidelijk achteruit. Het is
verstandig om tijdens lange fietstochten koolhydraten te gebruiken om de glycogeenvoorraad te sparen.
Gebruik 40 - 60 gram per uur.
-
Na afloop kan je sportreep die rijk
is aan eiwitten en koolhydraten gebruiken om het herstel te versnellen.
-
Gebruik ook niet te veel: je maag kan niet meer
dan 60 - 80 gram koolhydraten per uur verwerken.
Tip
Samenstelling sportreep
Tips
-
Experimenteer niet met sportvoeding tijdens lange fietstochten. Je kunt de weken
voor de fietstocht nagaan of een merk je bevalt.
-
Speciale sportvoeding is vaak
gemakkelijker in gebruik en beter verteerbaar dan gewone
dagelijkse voeding.
-
Snij de sportreep in drie of vier stukjes. Je kan deze dan in gedeelten gebruiken.
-
In ontbijtkoek zit weinig vet en veel
koolhydraten. Dus heel geschikt voedsel voor duursporters.
Voedingswaarde per 100 gram: vet 1 gram, koolhydraten: 70 gram en eiwit 2.5 gram.
-
Bij de finish van georganiseerde wielertochten zie vaak bananen en sinaasappels liggen. Dat is niet opvallend:
energierijk voedsel (bananen) en sinaasappels zijn vitamine C rijk.
-
Ook zie je soms na afloop winegums liggen: zijn
gemaakt van het eiwitrijke en energierijke gelatine.
-
Probeer eens een hersteldrankje bestaande uit 70% eieren en 30% melk of
50% melk en 50% aardappelen.
-
Drink ook voldoende. Voor meer informatie:
Rekenmachine vochtverlies.
Voor meer informatie