ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Racefiets onderdelen

Op deze pagina worden de fietsonderdelen van de racefiets beschreven. Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden wordt niet alles behandeld. Zie ook: Fietsonderhoud.

Fietsframe

Bij de keuze van het frame kan je kiezen uit de verschillende soorten materialen. Niet alleen is het materiaal van belang ook de vorm en de framemaat zijn belangrijk. Voor het bepalen van de grootte van het frame: Framemaat en fietsafstelling racefiets.

Aluminium

Lichter als staal, soepel, goed bestand tegen roest, sneller last van metaalmoeheid (fiets gaat vibreren).

Staal

Stevig, maar ook zwaar, kan gaan roesten.

Carbon

Van kuststof, licht van gewicht, stevig, sterk, roest niet, niet soepel.

Titanium

Licht van gewicht, soepel, stevig, sterk, roest niet, de beste keus: maar erg duur.


Groepen

De bewegende onderdelen van een fiets is de groep van een fiets. Deze bestaat uit: achterderailleur, voorderailleur, crankstel (twee of drie voorbladen), naven, trapas, pedalen, shifters, remmen, ketting en cassette. Hieronder een overzicht van de kwaliteitsverschillen tussen de groepen van Shimano, Sram en Campagnolo.

Shimano
Groep Speed Bijzonderheden
Dura Ace Di2 10/11 Elektronisch schakelen
Dura Ace 10/11 Handmatig schakelen
Ultegra Di2 10/11 Elektronisch schakelen
Ultegra 9/10/11 Handmatig schakelen
105 9/10/11 Midden klasse
Tiagra 9/10 Voor beginners
Sora 8/9 Voor beginners


Sram
Groep Speed Bijzonderheden
Red 10/11/12 Top klasse
Force 10/11/12 Midden klasse
Rival 10/11 Voor beginners
Apex 10/11 Voor beginners


Campagnolo
Groep Speed Bijzonderheden
Super Record 10/11/12 Top klasse
Record 10/11/12 Top klasse
Chorus 10/11/12 Midden klasse
Athena 10/11 Midden klasse
Centaur 10/11 Midden klasse
Veloce 9/10 Voor beginners
Mirage 9/10 Voor beginners
Xenon 9/10 Voor beginners

Remmen en shifters

Een racefiets heeft twee remmen: voorrem en achterrem. Shifters zijn remhendels met schakelaars voor de versnelling. Het remsystem is een belangrijk onderdeel van de fiets. Besteed daarom regelmatig tijd aan: Onderhoud remmen.

Rem

Rem

Shifter

Shifter

Derailleurs

Met de derailleurs verander je de positie van de ketting op de achtertandwielen en van de voorbladen. Het type achterderailleur is afhankelijk van de grootte van de achtertandwielen. Dit zelfde geldt ook voor de voorderailleur, maar dan ten opzichte van de voorbladen. Hoe duurder hoe duurzamer, betrouwbaarder, schakel gemak en lichter van gewicht.

Voorderailleur

Voorderailleur

Achterderailleur

Achterderailleur

Cassette

Ook hier zijn de meest gebruikte merken Shimano, Sram en Campagnolo. Er zijn 7, 8, 9, 10 en 11 speed cassettes.

Ketting

Het type is afhankelijk van de cassette. Vervang de fietsketting op tijd, omdat het anders ten koste gaat van de veel duurdere cassette.

Crankstel

Op die onderdeel worden de twee (vaak 39 en 53 tanden) of drie (vaak 30 en 39 en 52 tanden) grote kettingbladen gemonteerd. Een crankstel met drie voorbladen is een triple crankstel. Hoe lichter en stijver hoe duurder. De kettingbladen zijn van harde metalen gemaakt. De crankarmen zijn gemaakt van aluminium, carbon of titanium.

Cassette

Cassette

Triple crankstel

Triple crankstel

Trapas

Op de trapas is het crankstel bevestigd. De montagemethode verschilt per merk.

De 4 kantige as

Methode die door veel merken wordt gebruikt.

Het ISIS systeem

Op deze as bevinden zich 10 groeven van elk 16mm diep.

Octalink

Trapas ontwikkeld door Shimano. De as heeft 8 groeven van 9mm diep. Verscheidene Shimano groepen maken gebruik van de techniek.

Hollowtech

Ook een Shimano produkt. Lichter dan de andere trapassen.

4 kantige as

4 kantige as

ISIS systeem

ISIS systeem

Octalink (Shimano)

Octalink

Hollowtech (Shimano)

Hollowtech

Stuur

De breedte van het stuur is afhankelijk van de breedte van je schouders. De maten zijn: 36, 38, 40 en 42 cm.

Bepaling stuurbreedte
Breed postuur 40/42 cm
Normaal postuur 38/40 cm
Smal postuur 36/38 cm

Stuurpen

De voorsprong of ahead (het horizontale gedeelte van de stuurpen) zijn verkrijgbaar in de volgende lengte: 60mm t/m 130mm.

Stuur racefiets

Stuur racefiets

Stuurpen

Stuurpen

Zadels

Zadels voor racefietsen zijn er in verschillende ontwerpen: hard en zacht, leer of kunststof zadeldek, gelvulling of schuim. Dames fietszadels zijn breder dan die van heren. Bekende merken zijn: Selle Italia, Selle San Marco, BBB, Ritchey en Sell Royal. Voor meer informatie: Fietszadels.

Heren zadel

Heren zadel

Dames zadel

Dames zadel

Kabels

Naast de gewone stalen kabels zijn er ook soorten die een extra teflon beschermlaag hebben om water en vuil tegen te houden. Ook zijn er kabels van roestvrijstaal (RVS). Nog een onderhoudstip: er zijn ook kabels op de markt die voorgerekt zijn.

Wielen

De keuze van de Wielen is afhankelijk van de velg, de naaf, type spaak, stijfheid, spaakpatroon en het gewicht. Hoe lichter het wiel is hoe beter (en duurder).

Velg

Wanneer de remblokken zijn gemaakt van hard materiaal mogen de velgen niet te zacht zijn. De velgen zullen anders harder slijten.

Spaak

Spaken zijn er in verschillende soorten: plain (een dikte over de hele lengte), double butted (verdikking aan beide uiteinden) en aro (platte spaken). Spaken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Voor meer stevigheid zijn er extra lange spaaknippels verkrijgbaar. Een wiel kan op verschillende manieren gespaakt zijn: tangentieel (meest gebruikt, de spaken kruis elkaar kruislings, stabiel en sterk) en radiaal (de spaken lopen in een rechte lijn van de velg naar de naaf, flexibel maar wel minder sterk.

Naaf

De fietsnaaf moet soepel lopen, water, modder, stof en vuil buiten te houden. Bij racefietsen kunnen de wielen gemakkelijk uit het frame worden gehaald met behulp van gentegreerde snelspanners.

Racewiel standaard

Racewiel standaard

Racewiel met hoge velg

Racewiel met hoge velg

Banden

De keuze van Racefiets banden is vooral van belang de rolweerstand, grip en anti- lekbescherming. Andere belangrijke kenmerken zijn: tubes banden (bij deze banden is de binnenband in de buitenband verwerkt) en vouwbanden. Bekende merken zijn: Continental, Schwalbe, Michelin, Vredestein en Vittoria. Voor meer info: Tips voor meer snelheid.

Continental Grand Prix

Continental Grand Prix

Schwalbe Ultremo Tube

Schwalbe Ultremo Tube

Klikpedalen

Met behulp van klikpedalen worden je fietsschoenen op de pedalen vastgeklikt. Hierdoor kan je meer kracht zetten. Vooral bij fase 4 van een trapbeweging is dat heel bruikbaar (Zie Traptechniek). Er zijn veel verschillende systemen (en merken).

Shimano SPD

Shimano SPD

Shimano PDA

Shimano PDA

Look Ko Classic

Look Ko Classic

Time Xen E

Time Xen E

Tenslotte

Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site