ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Framemaat en fietsafstelling mountainbike

Framemaat en fietsafstelling racefiets

Framemaat en fietsafstelling toerfiets

Een juiste fietsafstelling en een framehoogte dat hoort bij je lichaamsmaten draagt niet alleen bij het fietsplezier maar is ook belangrijk bij het voorkomen van blessures en komt natuurlijk ook de fietssnelheid te goede. Bij mountainbikes wordt de maat van het frame vaak aangeven in inch. Een inch is 2,54 cm.

Bepalen van de framemaat

Methode 1
Meet de: lengte van je binnenbeen op blote voeten (zet deze ongeveer 15 cm uit elkaar). Dat wil zeggen vanaf de vloer tot en met je kruis. Bij de fietsenwinkel hebben ze een speciaal meettoestel. Zie ook tabel onderaan deze pagina voor een schatting van deze binnenbeenlengte. Vermenigvuldigt de binnenbeenlengte met 0,226. Rond de uitkomst naar beneden af. Dit is dan de juiste fietsmaat.

Voorbeeld

90 cm x 0,226 = 20,34 inch. Afgegrond: 20 inch. In centimeters: 51 cm.

Rekenmachine

Wat is je binnenbeenlengte (in cm):

Zo correct?

De framemaat is:

Afgerond (naar beneden):

Methode 2
Een andere manier om na te gaan of het frame goed is een berekening met je fiets. Ga met je benen over de fiets staan. Til de bovenste framebuis tot je kruis. De zadelpunt is hierbij in je rug. Als het voorwiel 7-13 cm boven de grond uitkomt is de fiets juist.

Methode 3
Het frame van een mountainbike is grofweg 8 cm kleiner dan van een gewone fiets. Zie: Fietsafstelling racefiets.

De fietsafstelling

Zadelhoogte

De zadelhoogte is goed afgesteld als je tijdens het fietsen bij maximale strekking je been licht gebogen is.

Stuurhoogte

Voor de stuurhoogte ten opzichte van het Fietszadel zijn geen speciale regels. Verander de stuurhoogte geleidelijk als je niet lekker op je fiets zit. Neem een inbussleutel mee tijdens het fietsen.

Stuurbreedte

Hoe breder het stuur hoe minder gewicht er op het voorwiel rust en dus de minder weggrip. Een langer stuur geeft meer grip maar de kans om over de kop te slaan is ook groter.


Tot besluit enkele opmerkingen

 • Bovengenoemde rekenmethodes zijn niet zalig makend: verander eventueel de afstelling als je het idee hebt dat je niet lekker op je fiets zit. Het beste kan je ook tijdens de eerste tochten (begin niet meteen met een lange) inbussleutels meenemen, zodat je onderweg de zadel- en stuurhoogte kan veranderen. Doe deze aanpassingen met kleine stapjes!
 • Bij twijfels over de framemaat kies dan als sportief fietser voor het kleinere frame. Ben je meer een tourfietser neem dan de grotere maat.
 • Hieronder een tabel met de geschatte binnenbeenlengte aan de hand van de lichaamslengte.

  Geschatte binnenbeenlengte
  Lichaamslengte Binnenbeenlengte
  159 cm 72 cm
  162 cm 74 cm
  165 cm 76 cm
  168 cm 77 cm
  171 cm 79 cm
  174 cm 81 cm
  177 cm 82 cm
  180 cm 84 cm
  184 cm 86 cm
  187 cm 88 cm
  190 cm 91 cm
  194 cm 93 cm
  196 cm 94 cm
Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site