ALLES OVER WIELRENNEN
× WielersportInfo.nl Homepage Tools Fietstraining Fietsschema's Hartslagmeter Toertochten Sportvoeding Ideale gewicht Racefiets MTB Extra Tips Boeken Site


Hoge hartslag

Vraag 101 Hoge hartslag

Beste Stef,

Ik krijg altijd heel snel een hoge hartslag. In rust is m'n hartslag ongeveer 55. Tijdens spinning zo maar 180 of nog hoger. Om me heen hoor ik dan dat dat te hoog is en in combinatie met mijn knalrood aangelopen hoofd krijg ik commentaar dat ik niet gezond bezig ben. Het zet me toch aan het denken.

Alvast bedankt voor het lezen.

Groetjes en nogmaals bedankt!

Barbara

Ons antwoord


Beste Barabara,

Een hoge hartslag tijdens het sporten betekend niet een slechte conditie. Iemand met een wat kleiner hart moet het hart gewoon wat meer slagen maken voor voldoende zuurstof aanvoer en afvoer van afvalstoffen. Door training ontwikkel je haarvaatjes, enzymen, spieren en hartspier wordt stekker. Hierdoor verloopt het energieverbruik efficiŽnter waardoor er minder zuurstof nodig is waardoor de hartslag daalt. Het betekend dat je conditie achteruit gaat wanneer je hartslag hoger wordt bij de zelfde inspanning. Een rusthartslag van 55 is prima.

Met andere woorden: niet de hoogte van je hartslag bepaalt je conditie maar hoe effecient je energie verbrand. Wanneer je hartslag daalt in de loop van de maanden bij dezelfde inspanning betekend dat je lichaam effecienter verbrand.

Heb ik ook: knalrood aangelopen hoofd krijg. Waarschijnlijk komt dat door een dunne huid.

Wanneer je je overdag goed voelt is er waarschijnlijk niets mis. Je kunt voor de zekerheid even langs je huisarts lopen.

Met vriendelijke groeten,

Stef

Vragen van bezoekers

Totaal overzicht

Forum vragen

Fietsforum


Stuur door
Overzichten
Fietstraining

Fietsschema's

Fietsblessures

Hartslagmeter

Toertochten

Sportvoeding

Ideale gewicht

Racefiets

MTB

Tools

Extra

Tips

Boeken

Site